Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Чорбанов: Убийството на Алексей Петров сигурно е политическо, парите по ПВУ държат сглобката

"Държавата се управлява като национален парк", заяви депутатът от ИТН

01.09.2023 | 20:30 Редактор: Михаела Димитрова

С напрежение започна есенната сесия на Народното събрание. От "Има такъв народ" настояват за разпити на всички участници в разговорите с Алексей Петров за съставяне на правителство..

"Логично е, когато се разбира, че един човек е бил инициатор на тази "некоалиция", а малко по-късно е бил убит, да възникват въпроси от такъв характер. Би следвало националната сигурност да се заинтересува от тези разговори, от тези коментари и това убийство да не се окаже политическо. Макар че аз не виждам какво друго може да бъде", коментира заместник-председателят на НС проф. Андрей Чорбанов от ИТН в "Денят ON AIR".

"Едва ли някой берач на гъби или жълъди се е притеснил от разходите на Алексей Петров в гората. За да го извърши убийството, трябва да има мотиви, които ще бъдат най-вероятно от такъв характер", допълни проф. Чорбанов.

По негови думи терминът "бащица" е популярен у нас.

"Логичният въпрос е господин Петков старши и Алексей Петров с функцията на какви осъществяват тези контакти и правят така наречената "сглобка"? Логично е да има въпроси от всякакъв характер.  Доста лидери на партии се вживяват в тази роля като "бащици", които да управляват тези тежки процеси, нямам идея като какъв Петков старши е изпълнявал тези функции", каза още депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Чорбанов държавата се управлява като национален парк. "Основният заложник на всичко са сумите по Плана за възстановяване и развитие, които трябва да бъдат отправени в съответните посоки и най-вече да бъде парцелирано всичко, което има в страната. Държавата се управлява като национален парк, брани се самия парк, защитава се, но какво се случва вътре - нормалните хора не знаят", посочи той.

"Самият План за възстановяване е много сериозна сума. Това е нещото, което държи цялата тази "сглобка", добави проф. Чорбанов.

"Този план ЕС много успешно използва за непослушните страни, някои бяха уплашени, че няма да им бъдат дадени парите, които бяха за икономическо възстановяване след пандемията. Ние се съгласяваме с всичко, послушно следваме съветите на ЕС във всяко едно отношение, затова в плана са включени пари, които трябва да върнем обратно", подчерта той.

Запитан какво ще направи ИТН оттук нататък, Чорбанов отговори: "Ние сме опозиционна партия и ще правим всичко, което е по силите ни, за да бъде осветен този процес. Обществото трябва да знае кои са механизмите и пътищата това правителство да работи, кои са основните мотиви, за да взима съответните решения, които смятаме за грешни - като се започне с промените в Конституцията".

Според него Васил Божков ще бъде използван като "механизъм за контрол на управляващите".

Гледайте видеото с целия разговор.