Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Христанов: Борисов може да свали правителството, но нещо вътре държи сглобката

При убийството на Алексей Петров става въпрос за замитане на следи, смята лидерът на ПП "Единение"

01.09.2023 | 20:47 Редактор: Юлиан Христов
Христанов: Борисов може да свали правителството, но нещо вътре държи сглобката

Ако знаех за отношения на Кирил Петков с Алексей Петров, вероятно по-рано щях да напусна партията. Това заяви лидерът на ПП "Единение" Иван Христанов в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че информацията, която беше оповестена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че приживе убитият бизнесмен е съдействал за разговори между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство, е чул само от медиите.

"Ако знаех, че има подобен род отношения, щях да се оттегля много по-рано. Аз съм споделил вече, че имам ли съмнения за репродуциране на онзи модел, срещу който се борехме дълго време, и връзки с хора от сенчестия бизнес, бих се оттеглил веднага. За нас, като граждани, е до голяма степен унизително, че благодарение на г-н Борисов в момента цяла България си говори за трактори и татко", коментира Христанов.

Според него Борисов не се страхува да направи подобно изказване, което означава, че "нещо вътре в сглобката я държи".

"Той може да свали правителството винаги. Така че тази зависимост от него е повече от очевидна от ден първи. Но защо той си позволява такава провокация. Първият ден на сесията той не намира нуждата да приветства българския народ в момент, когато цените се покачват, а земеделците излязоха на стачка, той не намери за необходимо да отправи по-бодри думи към българите", допълни бившият министър в правителството на Кирил Петков.

Според него партиите в парламента в момента нямат мандат на доверие от хората в страната, които, според наблюденията му, казвали едно и също - ние вече нямаме доверие на никой от политическата каста.

Христанов коментира убийството на Алексей Петров. Според него става въпрос за замитане на следи, както било и при Красимир Каменов – Къро.

"Най-големият страх на някои хора е да не влязат в затвора и затова те нямат морален мандат от българските граждани. Прожектира ни се някакъв постоянен филм – убийство, скандал", каза още лидерът на "Единение".

Според него серията от разместванията в пластовете на престъпността е започнала от момента, в който конкретни политически лица са решили, че е време да се радват на парите си и да се оттеглят от активна дейност. "Цяла България ги знае", допълни той, но не посочи имена.

Христанов коментира и прибирането на бизнесмена Васил Божков у нас. "Г-н Божков е от хората, които години наред е изграждал България като бананова република", смята гостът и изрази убеждение, че връщането на бизнесмена у нас е плод на договорка.

Христанов съобщи, че партията му вече има кандидати за кметове и общински съветници.

"Борим се за поне два града, в които да имаме кметове – Плевен и Смолян. Там имаме много силни листи и местни коалиции", каза Христанов пред Bulgaria ON AIR. Според него голямата битка на местните избори ще бъде извън столицата.

"ГЕРБ ще подарят победата, на кого - не знаем, но ще я подарят. ГЕРБ няма да водят кампания, те ще се откажат от София, защото няма град, който да олицетворява толкова тежко корупционните политики както София", категоричен е лидерът на "Единение".

Гледайте целия разговор във видеото.