Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Божков има уговорка с властта, няма как случайно да си дойде

Според Христо Расташки бизнесменът се е върнал доброволно в страната

31.08.2023 | 21:35 Редактор: Михаела Кирилова

Васил Божков се прибра от Дубай и веднага беше арестуван. Неговият адвокат твърди, че той се е прибрал доброволно, но прокуратурата твърди, че бизнесменът е бил екстрадиран.

"Господин Божков си дойде, защото има уговорка. Няма да реши случайно да си дойде. Ясно е, че не е бил екстрадиран, просто се прикрива. Можем да гадаем с кого е уговорката му. Всички ще видим как ще стои в ареста, възможно е и да получи една присъда, но по-ниска от тази, която трябва да получи. Така ще усетим, че той е наказан. След това той ще излезе "изпран". Договорките му са с политическата класа", каза адвокатът Христо Расташки в ефира на "Денят ON AIR".

Гостът изрази мнение, че прокуратурата се опитва да намери причина за връщането на Божков и за това казва, че той е бил екстрадиран. Той сподели, че властите на Дубай не екстрадират и прокуратурата прикрива уговорката. Расташки допусна, че уговорката на Божков може да е с някой от сегашната власт. 

"Не е възможно да бъде махнах от списъка "Магнитски". Възможно е САЩ да са му обещали нещо положително. Ние знаем, че много от партиите в България са зависими от САЩ. Може да му е обещано влияние, по-ниска присъда или дори никаква присъда. Адвокатът на Божков каза, че той се връща доброволно. Единствено прокуратурата казва, че това не е така. Едва ли някой го вярва", коментира гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бизнесменът Васил Божков и колекцията му в Националния исторически музей имат охрана. Според адвоката Христо Расташки е възможно някой да се притеснява от враговете на Божков, които могат да навредят на колекцията и постави въпроса кой би бил този човек. Той каза, че убийството на Алексей Петров и завръщането на Божков не е случайно съвпадение във времето и поясни, че покушението срещу Петров е свързано с други финансови структури, но все пак е и дълбоко свързано с политиката.

"Тези неща са все свързани с политиката и задкулисието в нашата държава. Няма да видим пренареждане на политическата сцена, не сме виждали такова от много години. Зад повечето политически партии седят едни и същи хора. Връзката между политици и олигарси не е нищо ново. Божков си призна, че е имал връзки с политическата класа и че е давал подкупи. Това в една нормална държава би било наказано на момента от прокуратурата", категоричен е Расташки.

В края на разговора той коментира, че сега прокуратурата изглежда по-зле отпреди, защото предишната е била политически обвързана, а сегашната дори не показва собствена воля. Според него конституционните промени няма да се случат до края на годината.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Коки
преди 7 месеца
Точно този *** и некадърник ли намерихте да коментира тема за която си няма и грам понятие. Сигнализирай за неуместен коментар