Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Свинаров: Божков не е екстрадиран, може да има уговорка, която не се изпълнява

Юристът се обяви за реформи в службите за сигурност

30.08.2023 | 19:54 Редактор: Тодор Петров

Оставката на главния секретар на МВР няма да тушира напрежението, смята юристът и бивш министър на отбраната Николай Свинаров.

"Още повече, че сме изправени пред грешки на законодателството, които много трудно може да бъдат избегнати. Президентът с указ назначава главния секретар на МВР, но не носи никаква отговорността за дейността му. Отговорността е на министъра на вътрешните работи. Управлението е екипна работа", посочи той в предаването "Денят ON AIR".

Според Свинаров проблемът е, че има същностни различия във вижданията на правителството и тези на президента по отношение на цялостната политика.

Гостът призна, че има много негативно отношение относно реформата в МВР.

"В МВР когато и да махнеш, няма да сбъркаш. Колкото по-рано го махнеш, толкова по-добре. Нямаме кадри, няма и да имаме, защото не подготвяме кадри. В България във всички области кадри не се подготвят. Както не се подготвят политици", изтъкна Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че можеше да няма правителство и досега България да е поела в грешна посока, от която трудно би било да се измъкне в геополитически и вътрешен план. Юристът сподели, че предпочита сглобката да издържи, защото останалото ще означава мнозинство без ПП и ДБ, което нямало да е полезно за България.

"Не съм съгласен с това правителството да става жертва на лични интереси. България има два изключително тежки казуса: Цветан Василев и Васил Божков. И в двата случая пряко и косвено е посегнато на сериозни материални национални интереси и историческо богатство", подчерта Свинаров.

По думите му има по-скоро странично значение как Божков се е върнал в България.

"Той е интелигентен мъж, кой знае защо си помисли, че нещо се е променило в прокуратурата. Няма разлика в начина, по който се действа. Не може да става въпрос за екстрадиция, нашите органи не са показали съдебен акт. Може да има уговорка, която не се сбъдва и не се изпълнява двустранно. Очевидно чрез един от адвокатите си има преки контакти с фактори в американското правителство. Тежи му проблемът със списъка "Магнитски" и прави всичко възможно да се изчисти", коментира Свинаров. 

Каквито и доказателства да има, те ще са в значителна степен косвени. Трябва да има доказателство, че събраното по джобовете е преминало от едните в другите джобове, отбеляза гостът на Ганиела Ангелова.

Свинаров е категоричен, че трябва реформа в службите, но не само да си говорим за руски и американски агенти. 

"Трябва да говорим за разработки, които сочат изясняване на обективна истина. Някой да е чул какво става с онези 70 руски дипломати, които бяха изгонени от България? Да има разработки и осъдени лица? Службите се оправдават с политически чадъри. Във всички държави има постоянна борба между политици и служби. Има как тази връзка да се разбие", смята бившият министър на отбраната.

Свинаров е на мнение, че България не е демонстрирала ясно желанието си за влизане в Шенген и приемане на еврото, а управляващите имат тежка вина за липсата на разяснителни кампании.

"Предполагам, че в значителна част е ясно какво ще се случи на местните избори, а за по-малките населени места борбите ще продължат, за да си мислят гражданите, че ще има борба", каза гостът, запитан за местния вот на 29 октомври.

Гледайте целия разговор във видеото.