Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Славчо Велков: Вероятно Божков е поканен най-любезно да избере начина, по който да напусне ОАЕ

"Дори бизнесменът да е имал връзка с Евгений Пригожин, това едва ли е укоримо", смята експертът

29.08.2023 | 21:14 Редактор: Юлиан Христов

Васил Божков категорично не е бил екстрадиран или експулсиран. Твърдя, че това твърдение, на хората, които го пуснаха в обръщение, е пълно фалшименто. Това коментира експертът по сигурност Славчо Велков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му твърденията за екстрадиция са "медийна бомба". Той коментира, че цитираното писмо, в което се говори за екстрадирането на Божков, е било предоставено "услужливо от една телевизия на останалите медии".

"Там има един странен израз - издирвания от вас за пране на пари ви го изпращаме. Обичайно тези писма се пишат на арабски език, имат печат и подпис и се превеждат на съответния език", поясни експертът.

"Съгласно изискванията на международното право, не се случват така нещата. Тези, които се екстрадират, се изпращат по съответния ред, не със закупен от тях билет, понякога с придружител, понякога и заключени, и не излизат по ВИП терминалите, чакани на летището", допълни той.

Според него Божков "най-вероятно любезно е поканен, във връзка с определени политически и геополитически обстоятелства, той да избере начина, по който да напусне ОАЕ. Вероятно може да има връзка и с това вероятното присъединяване на ОАЕ към БРИКС".

По отношение на това дали е имал връзка с убития основател на частната военна компания "Вагнер", той каза, че дори да е имало такава, то тя два ли е укорима.

"Кое в случая е подсъдното и укоримото? Тъй като г-н Пригожин присъства в единен санкционен списък на една държава и е обявен за враг на тази държава. Много българи са имали и имат връзка с хора, които са в списъка "Магнитски". Единият например е г-н Владислав Горанов, другият е г-н Божков", поясни той.

Пред Bulgaria ON AIR Велков каза, че все още не е ясно кой стои зад катастрофата със самолета на Пригожин, при която той загина. Според него хората, за които се твърди, че са го направили, никога не биха го направили по този начин.

"Има и версия, че самолетът е свален от две ракети С-300, че е летял в зона, забранена за полети, че е имало взривно устройство в колесника. Пригожин, не е кой да е, той си имаше своите политически врагове, включително и в своята компания", каза Славчо Велков и допълни, че със сигурност извършителите са врагове на Пригожин.

"Той участваше във военни събития, има смелостта да направи поход на справедливостта, неговите хора имаха неблагоразумието да свалят няколко руски летателни апарати и да убият 13 руски пилоти", припомни той и допълни, че Пригожин е бил обявен за герой на Русия и на провъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Според Велков присъствието на руските частни военни компании ще продължи, особено в Централна и Западна Африка. "Вероятно Русия ще запази своето влияние чрез частни военни структури в районите, които са богати на диаманти, на злато и има борба за зони на влияние", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.