Властите в ОАЕ към Божков: "Вие сигурен ли сте, че искате да се върнете в България?"

Адвокатът на бизнесмена отрече твърдението, че той е бил екстрадиран

29.08.2023 | 18:45 Редактор: Юлиан Христов

Обрат по случая "Божков" - обвиняемият бизнесмен не се е прибрал в България доброволно, а е бил екстрадиран от Дубай. Това става ясно от писмо от службите в емирствата, разпространено от българската прокуратура. Адвокатът на Божков обаче, категорично отрече информацията.

Още през февруари 2020 г. българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков.

"Ще положим всички необходими усилия той да бъде доведен и изправен пред българския съд, както правим за всички други обвиняеми", коментира тогава бившият главен прокурор Иван Гешев.

Дълго време обаче българските власти не получиха отговор от емирствата, стигна се и до прекратяване на едно от делата срещу обвиняемия бизнесмен.

"В държави извън ЕС, в някои изключения, решенията за екстрадиция се взимат и по политически причини...", беше пак тогава коментарът на Гешев.

Три години и половина по-късно с пост във Facebook Божков изненадващо обяви, че се прибира в България.

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София в 15:30", написа тогава той.

И пристигна на летище София с редовен полет от Дубай, но на нискотарифна авиокомпания. Бизнесменът запази мълчание, но адвокатът му обясни прибирането му. "Той нямаше право да напуска ОАЕ от съображения за сигурност. Получихме завчера разрешение и първият възможен полет беше днес", каза Стоян Баумайер.

От Софийската градска прокуратура разпространиха официалното писмо, получено от властите в обединените арабски емирства.

"Гореспоменатото лице, което се издирва от вашите компетентни власти, е задържано в нашата страна и нашите съответни власти решиха да го екстрадират чрез директен полет към вас. Любезно ви молим да посрещнете субекта и да ни потвърдите неговото пристигане", пише в писмото от ОАЕ.

Защитникът на Божков Георги Гатев, категорично отрече принудителното извеждане на клиента му от Обединените арабски емирства.

"Как писмо за екстрадиция, като той не е минал през съд? Както е минал миналия път през съд, за да се откаже екстрадицията, той трябва да мине през друг съд, който да му откаже или да му разреши. Това, което аз знам, е, че е имал такъв разговор. Той се е състоял в последните месеци, когато той е пуснал молба да се върне в България. Три пъти е имал разговори в прокуратурата в Дубай, където, между другото, му е бил поставен въпросът: "Вие сигурен ли сте, че искате да се върнете в България и можете ли да разчитате там на безопасност?", каза Георги Гатев.

Според бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев прибирането на Божков с редовен полет от Дубай, а не с частния му самолет, показва, че е бил екстрадиран. Причината за принудителното връщане на Божков е в резултат на договорка между властите в България и тези на Обединените арабски емирства.

"Това не е типично за емирствата, тъй като голям брой световни престъпници живеят безпроблемно там. Това значи две неща: или те са установили по техни канали, че той може да бъде съден, или има договорка от нашето правителство за ускоряване на неговата екстрадиция. Такъв тип действие ме навежда на мисълта, че е имало уговорка между нашето правителство и тяхното. Възможно е да са изпратени нови доказателства, които да са разгледани от съда в Дубай, а възможно е и самият съд да е направил разследване, по което да е достигнало до това заключение", поясни той.

Васил Божков беше на разпит в прокуратурата повече от 4 часа по сигнала, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова за хазартния му бизнес. Прокуратурата твърди, че държавата е изгубила 700 млн. лв от невнесени данъци. Божков е потвърдил свидетелските си показания, като имал и нова информация, която обаче нямал право да разпространи, тъй като се води досъдебно производство.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR