Васил Божков: Правосъдие в България още няма, има реформирани бухалки

Стефан Софиянски смята, че завръщането на Божков у нас не е грешка

27.08.2023 | 13:41 Редактор: Михаела Кирилова

Връзки с Пригожин, опит за изнасилване и над 300 длъжностни престъпления. Това са част от данните, които прокуратурата изнесе, преди съдът да остави Васил Божков зад решетките по т.нар. "хазартно дело". След задържането под стража на Васил Божков, адвокатът му Георги Гатев заяви, че се е объркал, защото не знае дали се намира по дело, за което има конкретно обвинение, или присъства на тежък политически процес. 

"Тук се изнесоха неща, свързани с Путин, Молдова, Виетнам, Кения, Русия, Украйна, извън релси съм от чутото. ", коментира адвокатът му Георги Гатев.

В мотивите си от прокуратурата посочват още, че Божков не е заплатил такси в размер на 500 млн. и че е плащал по 10 000 лв. на ден на Огнемир Митев, бившият шеф на Комисията по хазарта, за да може всичко да е наред. Показания за опит за изнасилване след отказ от вземане на подкуп има и от наследницата на Митев в хазартната комисия Мария Филипова.

"Всички доказателства са коментирани в това производство с оглед изясняване на обстоятелствата има ли обосновано предположение, че обвиняемия Божков е причастен към пристъп на деятелност и има ли обоснова предположение да се укрие или да извърши такова. Съдът постанови, че има обосновано предположение, че е извършено такова. Също има опасност да се укрие", каза прокурорът Ангел Кънчев.

Бившият премиер и столичен кмет и сват на Божков Стефан Софиянски смята, че прокуратурата се намира в деликатна ситуация. Софиянски е категоричен, че завръщането на Божков у нас не е грешка. 

"Нито може да оттегли обвиненията от друга страна иска да покаже, че не работи като Гешев. Една много достойна постъпка", заяви той.

Минути след решението на Софийския градски съд да го остави в ареста, Васил Божков публикува пост в профила си във Facebook.

"Правосъдие в България още няма. Има бухалки. Реформирани", написа бизнесменът.

Решението на съда може да се обжалва пред по-горната инстанция. Апелативният съд ще гледа делото на 5 септември.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа.