Има опасност за живота на Божков и семейството му, поставиха им охрана

Няма нови данни по обвинението, съобщи адвокатът му Георги Гатев

30.08.2023 | 15:46 Редактор: Вяра Димова

Приключи вторият разпит на бизнесмена Васил Божков във връзка с твърденията му, че е бил изнудван да плаща "такса спокойствие" в размер на над 60 млн. лв. на бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов. Има опасност за живота на Васил Божков, стана ясно на днешното заседание.

От днес Божков и семейството му са с охрана, поискана от самия него. Това заяви адвокатът му Георги Гатев на излизане от Софийската градска прокуратура. 

Според юриста няма конкретни данни за заплахи към Васил Божков, но самият той е поискал да бъде под защита. Адвокатът заяви, че след днешния разпит, който продължи повече от четири часа, няма нови данни по обвинението.

"Наложена му е вече физическа защита, защото има опасност за неговото здраве или за неговите близки. Три пъти е имал разговор в прокуратурата за Дубай, където е бил поставян въпросът: "Вие, сигурен ли сте, че искате да се върнете в България и можете ли да разчитате там на безопасност". Той е потвърдил. Още навремето с една молба, когато той искаше да дава показания по случая, беше направил такова искане, затова я уважиха. Към този момент нямам основания да поставям под съмнения обективността на разследването и професионализма, който проявяват хората", каза Гатев.

Божков напусна СГП под конвой. Мярката му за неотклонение ще се разглежда на 5 септември, а защитата на бизнесмена ще настоява той да бъде освободен от ареста.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)