Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво цели Божков с прибирането си и каква е стратегията на Путин?

Със сигурност Васил Божков не е екстрадиран от ОАЕ, отсече Милен Керемедчиев

30.08.2023 | 20:59 Редактор: Тодор Петров

Със сигурност Васил Божков не е екстрадиран от ОАЕ. Това заяви категорично бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на предаването "Денят ON AIR".

"След като беше изпратена документацията от българската прокуратура, полицията в Дубай му отне задграничния паспорт и му забрани да напуска страната. Но го освободи да живее свободно в ОАЕ. Показателно е, че той се върна с полет на редовна авиокомпания, а не с частен самолет. Изявил е писмено желание да се върне в България, прокуратурата му е разрешила, полицията му е върнала паспорта срещу самолетен билет. ОАЕ са уведомили българските власти, че ще пътува за България. Това писмо е закъсняло с 3 дни и идва след Божков", обясни гостът в студиото.

Адвокатът, който е придружавал Божков по време на полета от Дубай към София, изцяло се занимава с дела в САЩ, включително по закона "Магнитски", стана ясно от думите на Керемедчиев.

Гостът на Bulgaria ON AIR смята, че чрез адвоката си Божков иска контакт с американските власти, за да докаже своята невинност и да разобличи други лица. Няма до момента данни за премахнато лице от списъка "Магнитски". Списъкът се одобрява и подписва от американския президент. Божков е инициатор на комуникацията със САЩ, коментира Керемедчиев.

Той изтъкна, че няма как САЩ да забранят на български гражданин да се върне в родината си. Няма официална информация от американски лица и институции, че Божков е под заплаха.

"Не виждам допирни точки между Пригожин и бизнеса на Божков. Това трябва да се докаже, много ще ми бъде интересно да видя какви са били общите интереси на тези толкова разнопосочни хора", каза още бившият зам.-външен министър.

Той очаква турският президент Реджеп Ердоган да бъде активен за провеждането на среща с Путин, а Турция да има активна роля за започване на преговорния процес за мир.

"Путин използва Турция за заобикаляне на официалното ембарго, което е наложено на руската икономика. Има едно единствено предложение за спиране на огъня и то е китайското от 12 точки. Сигурен съм, че Ердоган и неговият екип изготвят турско предложение, което да има контрапункт на китайското. Китайското предложение се отхвърля от САЩ и Украйна, недолюбва се и от Русия. Масата е отворена за конкретно предложение за спиране на огъня", заяви Керемедчиев.

Според него с последната помощ от 250 млн. долара САЩ опитват да направят последен опит за пробив на украинската армия. В същото време Путин е в ролята на изчакващ, а отбраната е непробиваема от украинската армия. Старае се да задържи положението до изборите в САЩ, отбеляза Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.