Ердоган отива при Путин в Русия, ще преговаря за Черно море

Песков заяви, че срещата се подготвя "интензивно"

28.08.2023 | 21:35 Редактор: Михаела Кирилова
Ердоган отива при Путин в Русия, ще преговаря за Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети Русия "скоро" за разговори с Владимир Путин за възобновяване на сделката за превоз на зърно през Черно море, заяви говорителят на неговата партия. Срещата ще се състои в руския курортен град Сочи, заяви пред репортери говорителят на управляващата партия на Ердоган Омер Челик, като добави, че Турция се надява да предотврати надвисналата "продоволствена криза".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че срещата се подготвя "интензивно", без да посочи време или място за разговорите. Ердоган използва добрите си отношения с Москва и Киев, за да се опита да вкара двете страни в официални мирни преговори.

Турция помогна за договарянето на единственото голямо споразумение, подписано от враждуващите страни след инвазията през февруари 2022 г. - сделка за превоз на зърно от три украински пристанища през Черно море, припомня БГНЕС.

Миналия месец Русия провали подкрепеното от ООН споразумение, като започна многократни атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура и предупреди, че може да разглежда всички кораби в Черно море като военни цели. Ердоган се опитва да съживи пакта с надеждата да го използва като трамплин за по-широки мирни преговори.

Снимка: БГНЕС