Турция залови мъж, опитвал да имитира гласа на Ердоган с изкуствен интелект

Намерението на измамника е било да се възползва от тази имитация с цел лична изгода

17.08.2023 | 21:18 Редактор: Юлиан Христов
Турция залови мъж, опитвал да имитира гласа на Ердоган с изкуствен интелект

Националната разузнавателна служба на Турция е заловила човек, участвал в имитацията на гласа на президента Реджеп Тайип Ердоган чрез изкуствен интелект. Намерението на измамника е било да се възползва от тази имитация, като се свърже с видни бизнес фигури и висши държавни служители с цел лична изгода, съобщава "Сабах".

Задържаният признава, че е използвал приложения с изкуствен интелект, за да имитира гласа на президента. Извършителят е участвал в измамата, като се е обаждал на бизнесмени чрез повече от 10 различни GSM линии, всички регистрирани на имената на чуждестранни лица. Сложната мрежа от измами започва да се разплита, тъй като разследванията доведоха до разкриване на самоличността и местонахождението на измамника.

Извършителят е задържан от крилото за киберсигурност на турското разузнаване и впоследствие предаден на правоприлагащите органи, съобщава БГНЕС.

Властите призоваха гражданите да проявяват предпазливост и бдителност с оглед на променящия се характер на киберпрестъпленията. Тъй като честотата на опитите за кражба на самоличност, възпроизвеждане на глас и други подобни измамни дейности се увеличава, служителите се ангажират да прилагат засилени мерки за противодействие на подобни заплахи.

Снимка: БГНЕС