Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Ще има нови членове на БРИКС, в Русия има и други влиятелни хора, освен Путин

"Китай има класически разбирания за справедливостта", каза Мирослав Попов

25.08.2023 | 21:35 Редактор: Вяра Димова

От срещата на БРИКС излязоха многобройни послания, които дълги седмици ще се анализират. Събитие от този мащаб рядко се случва. Никой не отрича ролята на действащите глобални фактори, но нещата ще се пребалансират. Все повече хора стигнаха до извода, че действащият сега модел е непродуктивен и трябва да се търси друг. В рамките на сегашното десетилетие, до 2030 г., ще се преизгражда нов модел на международно сътрудничество и взаимоотношения. Това каза международният анализатор Мирослав Попов в студиото на "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна налагането на разбирането за глобалната хегемония на САЩ и държавите от Г-7. 

"Нито един значим обществен проблем на нашето човечество не беше решен през последните 15-20 години. Нито се намери отговор по въпроса за глобалната бедност, нито за глада, нито за икономическата сигурност. До голяма степен търсенето на продуктивни решения по света е саботирано от хората, заинтересовани от порядъка. Господарите на нашия свят си въобразяват, че по всички въпроси имат последното мнение", изтъкна гостът.

Попов разтълкува и думите на Дилма Русев за доларовата зависимост. "Дилма Русев коментира нещата и в друга светлина. Идеята е кога БРИКС ще създаде своя валута и тя да поеме някаква част от финансовите потоци. Това не е лесно. Си Дзинпин постави въпроса за справедливостта. Китай има класически разбирания за справедливостта", обясни той.

Международният анализатор е на мнение, че Русия е подценила способността на "определени фактори да създават проблеми през участие на Путин и изобщо на Русия". "Участието в тази структура ще помогне на Русия да има по-пълноценно присъствие в международните отношения", допълни Попов.

Той коментира и предстоящата среща на БРИКС в Казан. "Ще има нови членове на БРИКС. БРИКС e преди всичко морално-политическа кауза", отбеляза гостът.

Според него не е неправилно да се интересуваме от процесите, които протичат в Русия в дълбочина. "В Русия има много други влиятелни хора, освен Путин и Пригожин. Трябва да се види палитрата от интереси", уточни  още Попов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
мукавей
преди 8 месеца
ще има още членове в ДРИСК Сигнализирай за неуместен коментар