Силни послания на срещата на БРИКС, Си Дзинпин с тежко обвинение срещу САЩ

Сергей Лавров представлява Русия в Йоханесбург 

23.08.2023 | 18:50 Редактор: Тодор Петров

Китайският президент Си Дзинпин призова да бъде ускорен процесът по разширяването на БРИКС. 

"Трябва да допуснем повече страни да се присъединят към семейството, да придобием мъдрост и да работим заедно, за да насочим глобалното управление в по-справедлива и разумна посока", заяви той.

Руският президент Владимир Путин, срещу когото Международният наказателен съд издаде заповед за арест заради военни престъпления, участва чрез видеообръщение. Той се опита отново да убеди страните, че войната в Украйна е била предизвикана от действията на Киев и Запада. 

"Действията ни в Украйна са продиктувани само от едно - да сложим край на тази война, която беше разпалена от Запада и сателитите му в Украйна срещу хората в Донбас. Благодарни сме на колегите от БРИКС, които вземат активно участие в опитите да се уреди тази ситуация и да се стигне до справедливо урегулиране с мирни средства", обясни руският лидер.

Русия, твърди Путин, остава отворена за преговори, но само ако се отчитат "новите реалности", създадени от руските сили, а те са овладели близо една пета от територията на Украйна. Той очаква БРИКС да изиграе ролята на противовес на глобалната роля на САЩ. 

Вместо Путин, в Йоханесбург отиде външният министър Сергей Лавров, който бе посрещнат с традиционни танци. Наблюдатели отбелязват, че южноафриканските домакини трябва да са разочаровани, защото са се надявали търканията със Запада да не доминират като тема. 

Цитират се думи и на китайския президент, че "някаква държава, обсебена от идеята да запази хегемонията си, прави всичко възможно да осакати нововъзникващите пазари и развиващите се страни". Си Дзинпин очевидно има предвид САЩ, отбеляза "Вашингтон пост". 

Страните от БРИКС представляват около 40% от световното население и една четвърт от световния БВП. За тридневната среща се събраха лидери от повече от 40 страни. За първи път беше поканена и Куба, представена от президента си Мигел Диас-Канел.

Вижте повече в репортажа

Снимка: БГНЕС