Китай иска БРИКС да стане пълномащабен конкурент на Г-7, Путин пропуска форума

Лидери от блока на развиващите се икономики ще се срещнат тази седмица, за да обсъдят разширение

21.08.2023 | 09:55 Редактор: Михаела Димитрова
Китай иска БРИКС да стане пълномащабен конкурент на Г-7, Путин пропуска форума

Китай смята да накара групата БРИКС да стане пълномащабен конкурент на Г-7 тази седмица, когато лидери на страни от целия развиващ се свят ще се съберат, за да обсъдят най-голямото разширяване на блока от над десет години, информира Financial Times.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса покани над 60 държавни и правителствени ръководители на среща на върха в Йоханесбург от сряда, когато редица страни може да бъдат поканени да се присъединят към блока, състоящ се в момента от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

"Но преди срещата на върха Делхи влезе в конфликт с Пекин във връзка с разширяването. Расте напрежението за това дали БРИКС трябва да бъде клуб на необвързаните, защитаващ икономическите интереси на развиващите се страни, или политическа сила, която открито предизвиква Запада", съобщават запознати с позициите на Индия и Китай източници. Южноафрикански представители заявиха, че 23 страни проявяват интерес към присъединяване.

Южноафриканският външен министър Наледи Пандор коментира този месец, че е "изключително погрешно" потенциално разширяване на БРИКС да бъде смятано за "антизападен" ход. 

Президентът на Русия Владимир Путин няма да се присъедини към лидерите на БРИКС в Йоханесбург.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС