Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Задава ли се нова политическа криза и до какво ще доведат показанията на Божков?

Според Пламен Юруков и проф. Захари Захариев не трябва да се търси връзка между връщането на Божков и убийство на Петров

25.08.2023 | 21:03 Редактор: Михаела Димитрова

Власт, служби и местни избори - задава ли се нова политическа криза?

"Не познавам нито Алексей Петров, нито Васил Божков. Трудно ми е да преценя, не знам в какви отношения са били. Не смятам, че това по някакъв начин ще се отрази на българската политика. Нито Петров има някакво влияние в българската политика директно, за косвено винаги може да се спекулира, нито г-н Божков е проявявал някакви интереси към политиката. Не смятам, че ще има някакво особено влияние върху политиката", коментира бившият председател на СДС Пламен Юруков в "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR председателят на асоциацията "Един пояс, един път" проф. Захари Захариев сподели, че не трябва да търсим паралели между убийството на Алексей Петров и завръщането на Васил Божков. "Още през май той заявяваше своето желание да се върне в България. Както разбираме, имало е чисто технически причини, включително разрешението да напусне Дубай, за да дойде в България. Голяма роля в негово решение има и отстраняването на бившия главен прокурор и тези размествания, и протести, които текат в съдебната система. Връщането на Божков ще смъкне усмивките от лицата на много хора, които са били от управлението, във властта и са пряко съпричастни да се започнат този низ от обвинения към него. Има още една причина, която не бива да се изпуска - г-н Божков беше заявил и своето желание да се намеси в българската политика", подчерта още проф. Захариев.

Според Юруков нещата са много по-прости. "Има криминални хора, има криминални истории, между тях нещата се решават по този начин и не винаги трябва да търсим и да закачаме всяко нещо с националната политика, с отделни други отрасли. Някой път нещата са много по-семпли и прости", добави той.

По думите на проф. Захариев отслабването на държавността е до голяма степен предпоставка за повишаване на криминалността и стимул за прибягване на крайни мерки в политиката на разчистване на сметки, личности, групировки.

"Не мога да разбера защо винаги когато липсват факти и информация, започват да се говорят общи приказки и да се приписват конспиративни взаимовръзки, които не съществуват. Това са неща, които могат да се твърдят след много разследване, проучване, след събиране на факти. Ако имаш криминална дейност, нормално е тя да свърши по този начин. В САЩ има непрекъснато по десетки убийства на ден", коментира Пламен Юруков.

Запитан до какво ще доведат показанията на Васил Божков, проф. Захариев отговори, че те ще бъдат допълните камъни, "хвърлени в блатото на политическото обществено безмълвие". "Ще разкрякат жабите. Той не може да мълчи, той се е прибрал в България с ясна цел. От една страна, влизайки  от части в ролята на граф Монте Кристо, за да накаже виновниците за ударите, които той самият понесе, бъдете сигурни, че такъв момент ще има, но и успоредно с това движен, според мен, от обществено-политически амбиции", допълни той.

Относно местните избори Пламен Юруков коментира, че националната политика и местните избори невинаги е необходимо да съвпадат, особено под формата на коалиции. "За политическото си бъдеще "Продължаваме промяната" и "Демократична България" трябва да заемат сериозни позиции за местната власт и то в големите градове. От друга страна ГЕРБ-СДС ще иска да си задържи позицията, интересно става с кандидатурата на Вили Лилков. Много хора го припознават и за първи път СДС-арите имат възможност освен да гласуват тактически и ценностно", каза още той.

Гледайте видеото с целия разговор.