От най-богатия българин до "изгнание" в Дубай - кой е Васил Божков?

Той е сред най-крупните колекционери на антики в Европа

25.08.2023 | 18:42 Редактор: Вяра Димова

Васил Божков, сочен до 2020 г. за най-богатия българин със състояние между 1 и 3 млрд. лева., притежател на фирми, свързани с хазарт и бивш собственик на футболен клуб ''Левски'', е и сред най-крупните колекционери на антики в Европа.

В началото на 2020 година обаче прокуратурата влиза в офисите на фирми, свързани с Божков, а в резултат му повдигат 7 обвинения и го посочват за ръководител на престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления, но така и не е задържан. Божков заминава за Дубай.

Следват претърсвания и разследване в Комисията по хазарта. По подозрения в бездействие, Божков не бил внесъл данъци на стойност над 500 милиона. В сагата веднага бе замесен и тогавашният министър на финансите от ГЕРБ - Владислав Горанов, председателят на финансовата комисия Менда Стоянова и бившият премиер Бойко Борисов.  

В сигнал до българските институции Божков твърдеше, че е платил 60 млн. лева за политически чадър за 3 години. Парите му били поискани от Борисов и Горанов. Месец по-късно с поста си се прости финансовият министър, а Борисов коментира така: "От времето, в което изпълнявах длъжността главен секретар на МВР, не влизам в обяснителни режими на обвиняеми".

През 2021 г. обвиненията на Божков се увеличиха на 11. Към тези за принуда и заплахи е добавено и обвинение за търговия с влияние.   

Така Божков се превърна в един от основните врагове на българската прокуратура.

Месеци и години на онлайн комуникация, чрез профила си във Facebook, Божков загатваше за схеми и корупция във властта. През март 2021 г. хазартният бос беше включен в списъка за санкции "Магнитски". В документите от САЩ беше записано, че той е укривал данъци и е развивал престъпна дейност. 

През май тази година Божков обяви, че е готов да се върне в България, но като защитен свидетел. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)