Откараха Божков в МВР болница, прокуратурата ще иска "задържане под стража"

Според адвоката Стоян Баумайер хазартният бизнесмен е в добро здравословно състояние

25.08.2023 | 19:07 Редактор: Михаела Димитрова

Изненадващо, Васил Божков се прибра в България. Бизнесменът с 19 обвинения живееше в Дубай от началото на 2020 година, когато започнаха две разследвания срещу него. Божков беше задържан и отведен, наложена му е мярка за задържане за срок от 72 часа.

При извеждането си при засилено полицейско присъствие, Божков отговори на въпроса защо се връща лаконично.

А адвокатът му Стоян Баумайер заяви, че той се връща по собствено желание и при първа възможност.

"Всички знаете, че преди 2 г. Върховният съд в ОАЕ отказа категорично неговата екстрадиция, поради липса на каквито и да било доказателства, предоставени от прокуратурата на България, за каквито и да било извършени престъпления. Той нямаше право да напуска ОАЕ от съображения за сигурност. Получихме завчера разрешение и първият възможен полет беше днес", подчерта адвокатът.

Васил Божков беше откаран в МВР болница за преглед. Според адвоката му хазартният бизнесмен е в добро здравословно състояние. "Моят клиент е в отлична форма, в добро здраве, тренира всеки ден", каза Баумайер.

А часове преди пристигането на Божков у нас, вътрешният министър увери, че ако бизнесменът се върне в България, ще бъде задържан незабавно. 

От Софийска градска прокуратура съобщиха, че на Васил Божков има наложена мярка задържане за срок до 72 часа. Той ще бъде разпитан. Предстои наблюдаващите прокурори да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

С оглед на това, че Божков е свидетел по друго досъдебно производство, предстои да бъде призован и на разпит по него.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.