fallback

Психолог: Това е изтезание, не просто нараняване. Подкрепата трябва да бъде дискретна

Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим, заяви д-р Пламен Димитров

04.08.2023 | 20:41 Автор: Елеонора Танева

Повдигнаха нови обвинения срещу Георги Георгиев от Стара Загора. Все повече жертви на домашно насилие се осмеляват да говорят.

"Дано това момиче и много други жертви получат адекватна помощ. От професионалната практика знаем, че всяко такова изтезание нанася сериозни щети върху психиката и дълги години трябва работа с посттравматичното стресово разстройство. Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим - насилието е много сериозно - не само в семейството и интимните двойки, но и към децата, в обществото, на пътя, в парламента", коментира психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му насилието се е превърнало в начин на решаване на въпроси заради "ниското качество на човешките отношения".

"Това е изтезание, не просто нараняване. Има го деликатният момент, рискът за много хора, които са жертва на насилие или свидетели от това, което психологията - вторична виктимизация - повтаря се историята, когато се рови в нея. Трябва подкрепа на засегнатия, но тя да бъде дискретен процес", добави психологът. 

Чрез Bulgaria ON AIR той призова да се обърне внимание на системата, която трябва да пази и да предотвратява такива случаи на насилие. 

"В България няма специализирани структури, има някакви само, на жертвите и свидетели на престъпления как се подпомага, за да се възстановят. Законът и институциите неглижират свидетелите и жертвите на насилие. Специалисти в България има - психиатри, психотерапевти. Понякога се налага с финансиране от чужбина да поддържат програми", заяви д-р Пламен Димитров.

Той подчерта, че се взимат важни решения за промени, като тези за наказанията за домашно насилие, без да обсъждане с граждани и специалисти.  

"Много голяма част от насилието се случва между бивши интимни партньори. Когато се стигне до съда е твърде късно. Трябва изграждане на условия, превенцията чрез образованието, добрата информация, чрез чувствителността на обществото при ранни признаци да се намесват", каза психологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback