Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Психолог: Това е изтезание, не просто нараняване. Подкрепата трябва да бъде дискретна

Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим, заяви д-р Пламен Димитров

04.08.2023 | 20:41 Редактор: Елеонора Танева

Повдигнаха нови обвинения срещу Георги Георгиев от Стара Загора. Все повече жертви на домашно насилие се осмеляват да говорят.

"Дано това момиче и много други жертви получат адекватна помощ. От професионалната практика знаем, че всяко такова изтезание нанася сериозни щети върху психиката и дълги години трябва работа с посттравматичното стресово разстройство. Повдигна се чергата, под която замитахме видимите неща, които не искахме да видим - насилието е много сериозно - не само в семейството и интимните двойки, но и към децата, в обществото, на пътя, в парламента", коментира психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му насилието се е превърнало в начин на решаване на въпроси заради "ниското качество на човешките отношения".

"Това е изтезание, не просто нараняване. Има го деликатният момент, рискът за много хора, които са жертва на насилие или свидетели от това, което психологията - вторична виктимизация - повтаря се историята, когато се рови в нея. Трябва подкрепа на засегнатия, но тя да бъде дискретен процес", добави психологът. 

Чрез Bulgaria ON AIR той призова да се обърне внимание на системата, която трябва да пази и да предотвратява такива случаи на насилие. 

"В България няма специализирани структури, има някакви само, на жертвите и свидетели на престъпления как се подпомага, за да се възстановят. Законът и институциите неглижират свидетелите и жертвите на насилие. Специалисти в България има - психиатри, психотерапевти. Понякога се налага с финансиране от чужбина да поддържат програми", заяви д-р Пламен Димитров.

Той подчерта, че се взимат важни решения за промени, като тези за наказанията за домашно насилие, без да обсъждане с граждани и специалисти.  

"Много голяма част от насилието се случва между бивши интимни партньори. Когато се стигне до съда е твърде късно. Трябва изграждане на условия, превенцията чрез образованието, добрата информация, чрез чувствителността на обществото при ранни признаци да се намесват", каза психологът.

Гледайте целия разговор във видеото.