В правната комисия: "Лека телесна повреда е и скубане на коса, да спрем истериите с джендърската идеология"

На влизане в парламента депутатите бяха посрещнати от протестиращи

03.08.2023 | 14:00 Редактор: Вяра Димова

Повече от два часа  към този момент правната комисия обсъжда спешни промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. Ваканцията на народните представители беше прекъсната след шокиращия случай с обезобразената с макетен нож Дебора от Стара Загора и появилите се в публичното пространство и още случаи на домашно насилие.

От ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС предлагат закона за домашното насилие да не обхваща само случаите на брак или съжителство на семейни начала, но и интимна връзка. А при нанасяне на средна телесна повреда наказанието да е до 8 години затвор, без право на пробация, както и глоба от 500 до 1000 лв.

Депутатите признаха, че тези промени няма да са достатъчни и ще се наложат още такива. По време на обсъжданията на текстовете присъстват правосъдният министър Атанас Славов, омбудсманът Диана Ковачева и представители на различни НПО.

"Институциите закъсняха със своята реакция, но генерираната обществена подкрепа през последните дни дава надежда, че можем да имаме устойчива промяна. Надявам се да спрем с истериите, свързани с джендърската идеология, и да видим зад тази димна завеса реалния проблем", заяви министър Славов.

"Лека телесна повреда е и скубане на коса, еднократно. Най-правилно е всеки решаващ състав да може да прецени кое е най-подходящото наказание", каза Цвета Рангелова от "Възраждане".

"Щяхме ли днес да сме тук, ако съдии като Гьонева бяха направили правилната квалификация", попита Хамид Хамид от ДПС. "Чака ни още много законодателна работа", настоя Рая Назарян.

На влизане в парламента депутатите бяха посрещнати от протестиращи. Те поискаха промените в закона да бъдат незабавно приети.

Снимка: БГНЕС