Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат за присъдата на Кристиан Николов: Не съм съгласен, че деянието е извършено с евентуална умисъл

Людмил Рангелов смята, че не става въпрос за пробив в системата

28.07.2023 | 20:38

9 години затвор за убиеца на Милен Цветков, Кристиан Николов - пробив в системата ли е присъдата или юридически фойерверк? 

"Действително решението на ВКС е един много висококачествен юридически продукт с добър анализ на всички обстоятелства, които имат значение за решаване. Не бих го определил като пробив, добре аргументирано, на висок стил написано, но не съм съгласен с крайната оценка на съда, че това деяние е извършено при условията на евентуален умисъл", коментира адвокат Людмил Рангелов в "Денят ON AIR".

Според него тук не става въпрос за пробив в системата. "Не бих го определил като пробив, защото първо - много други съдебни състави при същите доказателства не биха приели, че е на лице евентуален умисъл. Второ - този случай е толкова специфичен, че не може да се прилага нито автоматично, нито след анализ към други подобни случаи", смята адвокатът.  

Рангелов коментира пред Bulgaria ON AIR предложенията за промяна на Конституцията. "Става дума за малко на брой несъществени и по неподходящ начин предложени промени. Специално в областта на съдебната власт, по същественото, което беше споменато, е: "Максимално ограничаване на правомощията на главния прокурор". Само по себе си идеята е стара и с години се прокрадва. Нека видим точно с какви норми тези правомощия ще бъдат ограничени и до каква степен, защото те могат да бъдат ограничаване до степен все едно няма главен прокурор, но за да се заобиколи потребността от Велико народно събрание", каза още той.

Според Рангелов разделянето на ВСС е невъзможно да бъде извършено от Обикновено Народно събрание. "Това е важна структура на държавното управление и тя е предвидена в Конституцията като ВСС, общо действащ за всички магистрати, съдии и прокурори. Това е съществена промяна в устройството на държавното", допълни адвокатът.

Той сподели, че е удовлетворен от общата позиция на прокурорите и съдиите по темата. "Коментарите и анализът на тази обща позиция не оценяват най-важното, което се съдържа в нея, а тя е необходимостта да бъдат назначавани и развивани само висококомпетентни и почтени магистрати, имаме ли го това като основа, оттам нататък и не добре устроена съдебна система, тя ще функционира прозрачно, почтено. Наблягат на самата кадрова политика, което е свързано с компетентност и почтеност, тя трябва да се осъществява, изхождайки от тези качества, а именно без външни влияния", каза адв. Рангелов.

"Другите текстове не съм ги видял подробно, специално по избора на парламентарна квота, там върви към някаква редукция на броя на лицата, които ще бъдат избирани във ВСС от парламентарната квота, но това не са революционни промени. Парламентарната квота трябва да остане, защото самоизбирането вътре съдии избират съдии, това е абсолютно капсулиране, не е такъв смисълът на разделението на властите", смята адвокатът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мало Умний
преди 9 месеца
Умисъл - не че е искал да убие точно Милен Цветков, а че дрогиран се е качил да кара кола 3 тона. Сигнализирай за неуместен коментар