Новата Конституция е подписана от 166 депутати. Петков щастлив заради обединението за 24 май

ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС внесоха своите идеи, които вече са разписани и на хартия

28.07.2023 | 19:23 Редактор: Искра Ангелова

Петък - последен работен ден преди депутатската ваканция. А почивка със сигурност ще е нужна, ако се вземе предвид последния пленарен маратон, продължил 21 часа. Депутатите най-сетне приеха бюджета. Остана им време дори да се похвалят със събраната подкрепа за промените в Конституцията. 166 депутати са положили подписи под новата Конституция.

ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС внесоха своите идеи, които вече са разписани и на хартия. Те единодушно са приели всички предложения, които се коментираха и в последните дни, като те са обединили около цялостна реформа на съдебната власт, смяна на датата на националния ни празник. Те искат той да бъде 24 май. Това обаче, което засега няма да променят, е мандатността на кметовете.

"Законопроектът обединява идеи, преди всичко с неговото ядро - съдебната реформа, ВСС се разделя на две - съдийски съвет и прокурорски съвет", поясни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Една от ключовите промени, която обедини ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС е смяната на националния ни празник.

"Много съм щастлив, че и ГЕРБ, и ДПС се обединихме за темата, че 24 май трябва да бъде национален празник на България. Това да е заложено в Конституцията", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Нова формула ще има и за избора на служебните кабинети. Трима души ще се борят за поста премиер, ако останем без редовно правителство.

"Ние предлагаме при служебните кабинети президентът да си избере един от трите - председател на Народното събрание", поясни Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

С компромис и от трите страни - мандатите на кметовете няма да се пипат.

"ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ приеха това наше предложение. От ДПС имаха същото предложение и заедно намерихме съгласие", категорична бе шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.


4
1 rate up comment rate down comment 0
М
преди 8 месеца
"НАЦИОНАЛЕН" празник празнуват хора, които осъзнават какво ознава думата "НАЦИЯ"цитат: "Нация (от лат. natio племе, народ) е общност от хора, характеризираща се със съзнанието за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава.[1]" Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
100%
преди 8 месеца
Щастливият Киро, прочел не повече от една книга, не може да си намери място от радост, че всички клекнаха на ДПС и Козяк за смяна на 3-ти март. Още помни снежните топки, с които го посрещнаха, когато се опита да оскверни Шипка. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Тая долна твар Киро Парапетски от партия Продължаваме измамата, е като някакъв пллужек. До каквото се докосне всичко потъва в гадна следа оставена от него. Допълзя и до националния празник тоя мошеник долен, ужас Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
срещу интересите на
преди 8 месеца
Антинародната мафиотска сглобка ще си приеме Конституция! Може и чл 1. за ръководната роля на партията да възстановят!? Сигнализирай за неуместен коментар