Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще развали ли 24 май (не)коалицията и докога ще продължи напрежението с президента?

Според проф. Стоян Денчев е по-добре да има референдум за националния празник

25.07.2023 | 21:00 Редактор: Михаела Кирилова

Предложението за промяна на националния ни празник от 3 март към 24 май предизвика разделение както в обществото, така и при историците. 

"Културата винаги е била част от политиката, въпреки че има специфики, които дават възможност на българския гражданин да се чувства горд от постиженията на своите творци. 24 май и 3 март са два много важни празника с голямо значение за България. Вчера слушах Краси Вълчев, който цитира Вазов и каза, че това са две дати, които са промотирани. Единият носи носталгия по миналото, а другият гордост от българската култура. И нека българският гражданин да избере. Така поставен въпросът се приема нормално от гражданите, но когато се опре до конкретните дати остава усещането, че някой е продиктувал поредното скъсване с руския народ. Ако се прави такава промяна, по-добре да се направи поне един нормален референдум и въпросът да бъде зададен. Аз харесвам много 24 май и бих подкрепил тази дата, но не бих се отказал и от 3 март. След 500 години османско владичество, възкръсва българската държава. Тази дата е останала в ума на българина по един или друг начин", каза проф. Стоян Денчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му 20% от представителите на българския народ не могат да определят нормите на поведение на целия народ. Гостът беше категоричен, че забравянето на факти свързани с историята водят до губене на българската идентичност.

"Част от тези, които управляват не знаят българска история", допълни той.

В миналото Народно събрание ГЕРБ-СДС поставиха същия въпрос, но тогава не срещнаха подкрепата и само няколко души гласуваха "за".

"Явно има съревнования за авторство и за това кой как ще представи "новите" идеи. ПП-ДБ иска да докаже някаква по-голяма правоверност. Не се срамуват да повторят казаното от ГЕРБ преди няколко месеца. Гледах резултати от една анкета на агенцията на Юли Павлов, който каза, че 75% от българите искат 3 март да си остане като национален празник. Все пак той трябва да бъде съобразен с хората. Компромиси в политиката могат да се правят много, но не трябва да допускаме компромиси в Конституцията", каза Денчев в ефира на Bulgaria ON AIR

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС също каза, че няма да подкрепят идеята, която е свързана със служебното правителство и двата мандата на служебната власт.

"Тук веднага изниква моралният въпрос как може да предлагат кметовете на бъдат на два мандата, а самите депутати да не бъдат лимитирани в мандата си?", попита гостът.

Проф. Стоян Денчев изрази мнение, че това между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е скрита форма на коалиция.

"Няма нищо срамно като участваш във властта да използваш този термин - коалиция. Споразумението, което ще подписват, няма да се казва коалиционно. Може да пишат каквото си искат, но това е коалиция. Според мен и ДПС са част от нея. Аз съм много впечатлен от участието на Йордан Цонев като председател на бюджетната комисия. Той е най-добрият в НС, който разбира тези проблеми", добави бившият депутат. 

Очакванията му са, че образуваната "сглобка" няма да издържи местните избори.

"Не, няма да издържат, защото интересите са съвсем други. Може да се демонстрира диалогичност преди местните избори. Но ако не се случи, няма да имаме и ново правителство с Мария Габриел", убеден е проф. Стоян Денчев.

Той също така очаква ескалацията между президентството и управляващите да затихне.

Гледайте целия разговор във видеото.