Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Стою Стоев, ПП-ДБ: Ще имаме необходимото мнозинство за конституционните промени

Проектът на ПП-ДБ е съгласуван с колегите им от ГЕРБ-СДС, обясни председателят на правната комисия в парламента

25.07.2023 | 15:26 Редактор: Калина Донкова

Ще бъде събрано необходимото мнозинство в Народното събрание, за да бъдат гласувани промените в Конституцията, предложени от управляващите и ДПС. Такава увереност изрази в ефира на "Директно" председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Стою Стоев от ПП-ДБ.

От ПП-ДБ представиха проекта си за изменения в основния закон в края на миналата седмица. По думите на Стоев предложените от тях промени са обсъдени предварително с колегите им в управлението от ГЕРБ-СДС имат общо разбирателство по тях и не очакват съществени корекции.

"Корекциите, които ще се нанасят върху нашия проект, не очаквам стществено да изменят проекта за Конституция, защото основната негова функция и цел, когато говорим за главата съдебна власт, е оздравяване на съдебната власт в частта независимост. Знаете, особено ярко в последните месеци изплуваха на повърхността проблемите, които всички знаехме, че има в съдебната власт, но когато по върховете започнат да се подхвърлят обвинения за политически зависимости, знаете, че положението вече е критично", каза още Стоев.

В най-добрият случай промените биха могли да бъдат гласувани към края на годината, като се вземат предвид сроковете, които процедурата изисква.

"Самата процедура зависи от това какво мнозинство се събере в пленарна зала. При 180 гласа има по-бърз вариант да минат промените, при най-малко 160 гласа е малко по-дълъг срокът за приемане, но в крайна сметка тук говорим за обществения договор, който е най-важният и основополагащ за цялата държава и дали ще ги приемем за два, три или пет месеца, не е основното. Основното е всъщност какво ще променим в Конституцията", убеден е председателят на правната комисия в НС.

Той отговори и на критиките на бившия главен прокурор Иван Гешев, според когото тези промени могат да минат единствено през Велико народно събрание.

Според Стоев измененияа, предложени от тях не нарушават баланса на властите и могат да бъдат приети и от обикновено Народно събрание.

Той коментира и казусите, обвързани с работата на Висшия съдебен съвет.

Вижте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
39376
преди 9 месеца
Какво мнозинство сънуваш, не разбрахте ли най.- сетне, че има хора , и то хиляди, които не искат да ви виждат и чуват за вас! Та вие направихте най- голямото предателство в нАй- новата история на страната- предадохте избирате3лите си! Защо се прегърнахтке с най- големия мафи4от, с пари ли ви купи? Правите грешка селд грешка- най- напред беше с гражданството на Петков, след това ареста на Борисов, издигнахте лице за кмет на София, което няма да го изберат пожизнено, и още, и още.Позор! Сигнализирай за неуместен коментар