ВСС, мандатността на кметовете и служебното правителство разделиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Промените в Конституцията ще влязат в пленарната зала от 1 септември

25.07.2023 | 19:07 Редактор: Юлиан Христов

От 1 септември започва разглеждане в пленарната зала на исканите изменения в Конституцията. А в края на годината може да имаме прекроен основен закон.

Комисията по конституционни въпроси се събра на първо заседание, за да обсъди предложените от ПП-ДБ промени в Конституцията. Предвиждат се изменения в Закона за съдебната власт, редовното правителство да изпълнява ролята на служебно при предсрочни избори, също и ограничаване на мандатите на кметовете до два поредни.

"Тези идеи са част от усилието да намерим общо сечение и да направим общ законопроект", коментира бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

"Нашата визия за промяна на ВСС е окончателното му разделяне на два отделни органа и така да остане административен и кадрови орган единствено за съдиите и да се образува нов прокурорски съвет", каза Никола Минчев от ПП-ДБ.

"Тук не може да има партиен диктат, не може да има индивидуална воля, всички трябва да се оперираме от его", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Въпреки че от ДПС подкрепиха промени в Конституцията, този път запазиха мълчание. От "Възраждане" категорично отхвърлиха всички предложени промени.

"В условията на геополитически сътресения е нездравословно да се правят резки завои под влияние на външни сили", коментира депутатът Златан Златанов.

От БСП дадоха заявка, че ще участват в дебатите.

"Ще участваме активно, конструктивна позиция ще имаме, но дали ще сме солидарни, ще видим като ги представите", каза Мая Димитрова.

От ГЕРБ-СДС имаха някои различия с предложените промени от ПП-ДБ

"Имаме различия за служебното правителство, където ние имаме съвсем друг модел, имаме различия и за двете колегии. Не желаем в проекта да влезе мандатността на кметовете", каза Радомир Чолаков.

До края на месец юли общият проект за изменение и допълнение на Конституцията ще бъде внесен в парламента, а депутатите ще за почнат разглеждането му в началото на месец септември. Новата Конституция може да бъде факт в края на годината.

Повече вижте в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR