До седмица ще внесат законопроект за промените в Конституцията

В "червена линия" се превърна искането 24 май да бъде обявен за национален празник

25.07.2023 | 14:10 Редактор: Михаела Димитрова

Приключи първото заседание на конституционната комисия. До 7 дни ще бъде внесен законопроект в деловодството на Народното събрание, така най-рано в началото на септември ще започне разглеждането и дебатът в залата на всички искани промени в Конституцията. Сред тях попадат изменения в Закона за съдебната власт, разделение на ВСС на съдийска и прокурорска част, ограничения на правомощията на главния прокурор.

В "червена линия" обаче се превърна искането 24 май да бъде обявен за национален празник. От "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС подкрепят предложените промени в Конституцията, а от "Възраждане" категорично ги отхвърлят, като заявяват, че сега не е моментът заради геополитическата ситуация. От БСП пък заявиха, че ще участват в конструктивен разговор, но засега нямат свои предложения за изменения в Конституцията.

"Тези идеи са част от усилието на на общия ни път да внесем общ законопроект", каза бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

"Нашата визия за промяната, която касае ВСС, окончателното му разделяне на два отделни органа, така че да остане административен кадрови орган единствено за съдиите и да се образува нов прокурорски съвет, който да е административен кадрови орган за прокурорите и изследователите", обясни Никола Минчев.

Очакванията на конституционното мнозинство, а именно ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС е конституционните промени да бъдат подкрепени с мнозинство от 180 гласа в пленарната зала. Очаква се до края на декември конституционните промени да бъдат гласувани.