Правосъдният министър: Търсим широко съгласие за конституционната реформа

"Радвам се, че съществена част от политически сили заявяват готовност да развият това съгласие, заяви Славов

25.07.2023 | 14:26 Редактор: Михаела Димитрова
Правосъдният министър: Търсим широко съгласие за конституционната реформа

Основното е да се търси широко съгласие, което да отговаря на това в обществото. Постигнато е някакво съгласие в посоката на конституционната реформа. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов по време на Комисията по конституционни въпроси.

По думите му се забелязва съгласие по основни и големи теми. Първата е идеята за разделянето на ВСС на две със спазването на адекватния баланс с парламентарната и професионална квота.

Втората тема е, че трябва да има реформи на функциите на главния прокурор и посоката и те да бъдат балансирани за взаимен контрол и включване на работа на колективни органи.

Третата тема е достъпът на гражданите до КС, а четвъртата тема е въвеждане на стандарти за работа на служебните правителство. Според правосъдния министър в момента няма такива. "Радвам се, че съществена част от политически сили заявяват готовност да развият това съгласие, а до есента да се конструира широк обществен дебат", посочи той.

Според министър Славов проблемът за нацията и идентичността е изключително важен.

"Ние трябва да знаем къде е България в този процес. Единият репер е православието, другият - българският език. Основатели на българската демократични държава са записали много важно нещо - единството на българската нация. Конституцията ни е почти стерилна от позоваването на конституционната и историческата традиция", добави той, цитиран от "Фокус".

Министерство на правосъдието ще подкрепи работата на Комисията по конституционни въпроси в парламента относно конституционните промени.

Снимка: БГНЕС