Славов: Трябва да се гарантира независимост на Съдийската колегия

Министърът обсъди актуални въпроси с юридическата общност в Стара Загора

17.07.2023 | 17:36 Редактор: Михаела Димитрова
Славов: Трябва да се гарантира независимост на Съдийската колегия

Правосъдният министър Атанас Славов се срещна с представители на юридическата общност в Стара Загора. На срещата бяха обсъдени актуални въпроси по предстоящите законодателни инициативи на мнозинството, както и теми, свързани с функционирането на съдебната власт, съобщават от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Министър Славов запозна присъстващите с идеите за конституционна реформа, най-вече за гарантиране на съдийската независимост чрез създаването на отделен съдийски  съвет, доминиран от членове, избрани от съдии.

"Трябва да се гарантира независимост и самоуправление на Съдийската колегия и това е европейският стандарт, към който се стремим. В управляващото мнозинство е постигнато съгласие да не се правят компромиси по този въпрос”, заяви Атанас Славов, като уточни, че впоследствие това ще доведе и до промени при формирането на бюджета на съдебната власт. “С промените в Конституцията ще бъдат адресирани теми и идеи, които от години са част от обществения разговор. Предстои да бъдат реализирани в следващите месеци", добави той.

По отношение на идеята за въвеждане на пряка конституционна жалба, министърът поясни, че все още има два варианта за реализирането ѝ. Доц. Славов припомни, че още при промените в Конституцията през 2015 г. е залегнала идеята всеки съд да има право на конституционна жалба, но тогава опонентите ѝ са възразили, че съдиите ще станат много независими.

"Налага се 6-7 години по-късно отново да отстояваме тази съдийска независимост. Следващите месеци ще са изключително важни как ще изглежда правосъдието в България  в предстоящите години", каза Атанас Славов. 

На срещата бяха обсъдени темите за електронното правосъдие, кариерното развитие и практиката за командироване на съдии, предстоящото действие на съдебната медиация и приемането на закона за личния фалит, който премина гласуване на първо четене в Народното събрание и др.

Снимка: БГНЕС