Министър Славов: Предстоят инициативи за защитата на децата и детското правосъдие

Правосъдният министър се срещна днес с представителя на УНИЦЕФ в България

25.07.2023 | 13:57 Редактор: Тодор Петров
Министър Славов: Предстоят инициативи за защитата на децата и детското правосъдие

Министърът на правосъдието Атанас Славов се срещна днес с представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. 

Министър Славов припомни, че след разгорещени дебати и обсъждане в две Народни събрания, съществени изменения в Закона за защита от домашното насилие, предвиждащи осигуряване на бърза и ефективна защита на жертвите на домашно насилие, включително деца, най-сетне е факт. 

"Предстоят ни и други инициативи, свързани със защитата на децата и детското правосъдие", категоричен бе Славов. 

Началникът на кабинета на министъра Борислав Ганчев допълни, че в следващите няколко месеца сред основните приоритети на МП ще е разрешаване на голяма част от проблемите с детското правосъдие. 

"Приветствам поетите от Министерство на правосъдието ангажименти в областта на защита на децата. Приемането на Закона за защита от домашното насилие е много важно начало на реформите в законодателството. Защото насилието над жени е много тясно свързано с насилието над деца", каза от своя страна Кристина де Бройн. 

По време на срещата бяха обсъдени и проблемите, свързани с достъпа до правосъдие на лица в неравностойно положение и по-специално на тези, поставени под запрещение. Кристина де Бройн и министър Славов изразиха намерение да продължат и задълбочат доброто сътрудничество между УНИЦЕФ и Министерство на правосъдието на експертно ниво и по конкретни законодателни и практически инициативи.