Националният празник и конституционните промени скараха Радев и управляващите

Лидерите на (не)коалицията си стиснаха ръцете по предложенията за съдебната реформа

26.07.2023 | 18:32 Редактор: Искра Ангелова

С лидерска среща, в която бе обсъдена отново конституционната реформа, започна денят в Народното събрание. Различията бяха по отношение на предложението кметовете да нямат повече от два мандата.

"Аз съм против, защото се избират от народа", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Не приемаме тази идея, няма как успешни кметове да бъдат само два пъти", категоричен бе Делян Пеевски от ДПС.

Лидерите на т.нар. (не)коалиция си стиснаха ръцете за предложенията за съдебната реформа.

"Успяваме въпреки различията, които имаме, да намерим обединение в името на националния интерес и това да дава резултат", поясни Христо Иванов. "Истинската цел на съдебната реформа е да даде повече власт на съдиите и повече контрол на прокурор", допълни Борисов.

Идеята последният редовен кабинет да изпълнява ролята на служебен бе подкрепена и от ДПС. "Смятаме, че е удачно, но дискутираме в какъв обхват", каза още Пеевски.

Междувременно остра реакция на предлаганите промени дойде от президента Радев, който видя в това опит за укрепване на властта с административни мерки.

"Колкото по-ниска е легитимността на едно управление, то се стреми да се укрепи своята власт", категоричен бе държавният глава.

Задочният сблъсък продължи и по темата 24 май да бъде обявен за национален празник.

"Това е тема, която може още да се обсъжда в обществото. 24 май е велик празник, няма спор", ясно заяви Бойко Борисов.

"За 24 май въпросът не е за една или друга страна, или разделение, въпросът е за България", добави Христо Иванов.

"Опитът да се изтрие 3 март като национален празник е покушение срещу историята", възмути се Радев.

"Ние трябва да дадем завет на нашите деца не само чрез култура, писменост, образование може да просперира държавата. Тук има много дълбок елемент", коментира Кирил Петков от ПП-ДБ.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR