Петков, Иванов и Борисов рамо до рамо: Разбрахме се за бюджета и ще го приемем

Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов казаха какви компромиси са направени

26.07.2023 | 13:56 Редактор: Михаела Димитрова

Обрати и голямо напрежение между партньорите в управлението заради бюджета, последвано от "стискане на ръцете". След спешна лидерска среща днес стана ясно - финансовата рамка на държавата ще бъде приета. Тази среща беше предшествана от почти "инфарктно" 10-часово среднощно заседание на бюджетната комисия. 

Днес за първи път един до друг пред медиите застанаха Бойко Борисов, Христов Иванов и Кирил Петков. 

След близо 11-часови дебати във вторник, Комисията по бюджет отхвърли редица контролни мерки, които, според министерството, са необходими на приходните агенции, за да осигуряват постъпления, но депутатите ги отхвърлиха. Днес обаче, управляващите си стиснаха ръцете за парите на държавата.

"Мнозинството се консолидира около решение относно приходните мерки в бюджета, които вчера на комисия бяха поставени под съмнение. Промяната ще бъде свързана с размера на фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане. Досега идеята беше да бъдат за фирми с над 50 души персонал. Сега компромисът, който се постигна, бе да бъдат над 100 души. Останалите мерки ще бъдат подкрепени. Най-важното е, че ще има бюджет", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Колегите се съгласиха с някои неща – за касовите бележки на ресторантите. Електронното плащане да бъде за фирми над 100 души. В същото време ние приехме за касовите наличности, за плащането на фишовете по електронен път и други. За да отидем на по-голямата цел – Еврозоната, и да не вдигнем допълнително инфлацията, ще подкрепим в зала това, което Асен Василев и колегите предлагат", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

А от "Продължаваме промяната" са готови на компромис за тока на бизнеса.

"Съгласихме се, че таванът за цените на тока за бизнеса остава 200 лв. Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, така че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната", заяви Кирил Петков.

А последната дума по окончателните параметри на финансовата рамка за годината ще има мнозинството в пленарната зала.

По-рано днес в пленарната зала се заклеха и новите подуправители на БНБ - Андрей Гюров и Петър Чобанов.

Очаква се в пленарната зала отново да бъде разгледан бюджетът на НЗОК. В него са предвидени 36 млн. лева за увеличение на заплатите в Спешната помощ. След като бъде приет бюджетът на Здравната каса, депутатите ще се захванат с бюджета на Държавното обществено осигуряване. В него са предвидени 150 млн. лева за по-високи възнаграждения в МВР, Агенция "Митници" и ДАНС. 15% увеличение ще има на заплатите и в НОИ, предвидени са повече средства и за отбрана. 

Беше отхвърлено предложението на БСП за безпларните лекарства за децата до 14 години за домашно лечение. От тази учебна година ще взимат еднократни помощи и родители на деца в 5 клас.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС


4
0 rate up comment rate down comment 0
Росен Иванов
преди 9 месеца
Измамници до костите, тоя Иванов забрави ли ,какви го говореше, а сега какви ги върши. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Деян
преди 9 месеца
Кирчо и Ицко помнят ли какви ги дрънкаха преди? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
мафия
преди 9 месеца
"Петков, Иванов и Борисов рамо до рамо: Разбрахме се за бюджета и ще го приемем" - ЕТО това е ОБЕДИНЕНАТА МАФИЯ наБългария! Те се разбират някъде тайно, а после Народното Събрание само подпечатва решенията им! Затова ще продължаваме да бъдем най-бедната страна в Европа! ....Путин и руските хакери са виновни! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
шайка
преди 9 месеца
Всички решения се взимат от една клика, на тъмно, и се сервират на Народното Събрание за узаконяване! Това ли е ДЕМОКРАЦИЯТА? Сигнализирай за неуместен коментар