Радев: Вместо работещи решения, ни сервираха атака срещу президентската институция

"Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен", смята президентът

26.07.2023 | 14:28 Редактор: Михаела Димитрова

"Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен, което се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите". 

Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси във връзка с обявените изменения в основния закон. 

Държавният глава допълни, че проектът води до погазване на основополагащи принципи за баланс между властите и представлява открита заявка за превземане на съдебната власт. 

"След много дълго подгряване на публиката за предстоящи "чудодейни" промени в правосъдната система и предстояща реформа, обществото ни очакваше да види работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малка политизация на съдебната система, към повече предвидимост и по-бързо съдопроизводство. Вместо това най-изненадващо ни се сервира национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права", каза Румен Радев. 

"Потвърждава се максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то се стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки", заяви президентът и посочи, че  управляващите явно виждат в служебните правителства някаква заплаха.  

"Последното редовно правителство демонстрира управленска немощ и разпад поради непреодолими вътрешнополитически противоречия, а служебният кабинет показа консолидация и решителност за работа в името на хората", допълни Румен Радев. 

По думите му, управляващите явно са осъзнали контраста между редовните правителства, които са създали кризи, и служебното, които ги решаваше. Президентът даде пример с руските посредници на по-скъп газ, високите цени на горивата, невъзможността на последното редовно правителство да завърши интерконектора с Гърция. 

"Служебното правителство реши всички тези въпроси много бързо", посочи Румен Радев и допълни постигната регистрация у нас на "Лукойл", както и изготвените законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Според Румен Радев управляващите явно са се подразнили и от последните социологически проучвания, според които служебното правителство, макар и управлявало в най-тежките месеци, получава много по-висок обществен рейтинг от сегашното редовно правителство. 

"Явно това не може да се прости и явно контрастът е много голям", каза държавният глава.

"Когато нямаш работещи решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото", заяви президентът, попитан за предложението за промяна на националния ни празник. По думите му се е стигнало до недопустимо разделение и абсурдна ситуация да се избира между "за" и "против" нашия език и писменост, от една страна, и нашата свобода и държавност, от друга. 

"Няма решение на такава дилема", заяви Румен Радев и допълни, че провеждането на референдум по темата ще задълбочи общественото разделение. 

"24 май е прекрасен и най-съкровен празник за всички българи, а опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята, срещу идеалите на българските възрожденци и паметта на хилядите, загинали за свободата на България, наши и чужди воини", коментира държавният глава. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR