Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Румен Кънчев: Президентът не може да оцени адекватно ситуацията в света

Според бившия зам.-министър на отбраната мирни преговори на между Русия и Украйна изглеждат невъзможни

18.07.2023 | 21:03 Редактор: Юлиан Христов

Президентът Румен Радев не може адекватно да оцени ситуацията в света. Това мнение изрази бившият зам.-министър на отбраната проф. Румен Кънчев в предаването "Денят ON AIR".

Той коментира изказването на държавния глава, за това, че Украйна иска да води войната на всяка цена.

"Това е погрешен тезис, освен това е ужасно неприятно от дипломатическа гледна точка, единствено нашият президент от останалите президенти на държави членки на НАТО, да има различна гледна точка от тях", коментира още проф. Кънчев.

По думите му големите фигури в едно общество, каквито са президент и министър-председател, трябва да седнат заедно и да си поставят няколко приоритета, по които да не си противоречат.

"Всеки отива на тези постове с подготовката си. Носителят на стратегическата култура това е най-висшият слой управляващи, не виждам такава култура в президента на България. Той не може да оцени адекватно ситуацията в света и какво трябва да прави България", поясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на проф. Кънчев винаги ще има разделение в обществото, когато става въпрос за война, но допълни, че страната ни е член на НАТО и Европейския съюз и трябва да спазва договореностите си.

"Разбира се, можем и да се правим на тарикати, и да кажем, че няма да пратим нищо", каза той по повод изпращането на оръжие за Украйна.

Във връзка с това какво страната ни може да предостави като военна помощ, той обясни, че това е въпрос, на който може да отговори Министерството на отбраната.

"Невъзможно е началникът на отбраната и министърът на отбраната да оставят българската армия без въоръжение и техника. Тези БТР-и, каквото и да е състоянието им, те са от 40 години. Като им трябват на украинците, да ги дадат. Имаме ракетни системи С-200. Те не носят бойни дежурства, но това трябва да го прецени министърът на отбраната и Щабът на отбраната и те да носят отговорност", каза още той.

Според него в обществото съществува "едно много голямо спокойствие и ние дори не можем да разберем, че там се води война и умират хора, разрушава се цяла държава".

"Нещата са много сериозни и неслучайно целият форум на НАТО във Вилнюс се съгласи, че ситуацията в света е изключително тежка и върху нея се наслагват шокови кризи. НАТО зае една много трудна позиция, в интерес на Украйна и ще я подкрепя, докато тя си върне всички територии, заграбени от Русия. От друга страна от Кремъл не мислят за разговори, дори се говори за бетониране на обкръжението на Путин. Това са важни сигнали, че Путин започва да губи контрол и то върху важни институции, каквато е армията", допълни проф. Кънчев.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
КОЙ
преди 9 месеца
КОЙ е виновен? Царят, който е ГОЛ или ДЕТЕТО, което казва истината! Сигнализирай за неуместен коментар