"Дондуков 1" срещу "Дондуков 2": Войната в Украйна доведе до нови престрелки във властта

Нова тема във войната между институциите е кой определя външната им политика

14.07.2023 | 18:45 Редактор: Юлиан Христов

Войната в Украйна отново раздели институциите и доведе до поредните престрелки между президенството и Министерския съвет.

"Украйна настоява да води тази война и сметката се плаща от цяла Европа", каза президентът Румен Радев.

"Напротив, този, който настоява да води тази война, е кръгът около Путин", отговори от своя страна премиерът акад. Николай Денков.

Това е новата тема на вече стария конфликт между институциите: кой изразява собственото си мнение при определянето на външната ни политика?

Според Румен Радев позицията на страната ни се води от лидерите на НАТО, а не от националния ни интерес.

"Българските управляващи нямат собствено мислене. Трябваше ли големите държави членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО в момента е абсолютно неприемливо, за да почнат и нашите управляващи да сменят позициите си? Помните, точно заради тази разумна позиция те се нахвърлиха с критики върху мен", коментира държавният глава.

В отговор Денков цитира част от декларацията на НАТО от миналата година, която определя Руската федерация като директна заплаха за сигурността и мира на Стария континент. Премиерът припомни, че лично Радев се е подписал на документа и попита: "Кога нашият президент е имал свое мнение? Когато е подписал тези цитати или когато днеска повтаря едни руски опорки? Украйна, като член на НАТО, би била гарант и за нашата сигурност."

Раздор предизвика и предложението на управляващите страната ни да предостави бронетранспортьори на Украйна.

"Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращането на военна помощ е полезно за националната ни сигурност. Напротив - колкото повече оръжия поглъща този конфликт, толкова повече загинали и толкова повече разрушения", каза президентът Радев.

Отговорът на Денков потвърди мотивите на вносителите на проекта - страната ни изпраща стара техника, без да застрашава сигурността на страната.

"По никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и, които никога не са използвани, които стоят забравени в едни складове, като заплаха за националната ни сигурност", каза Николай Денков.

Задочният спор продължи и с други теми. Държавният глава разкритикува битката за постове, която се води в парламента. Окачестви я по-скоро като пазарлък.

"Очевидно е, че циничният план от записа е в ход. Формулата е много проста - власт срещу легитимация за сметка на измамения български избирател", критикува Румен Радев.

"Винаги съм казвал, че институциите трябва да проявяват уважение една към друга. Това, което виждам, е, че непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Аз няма да вляза в този тон", отговори акад. Денков.

След тези реплики изглежда, че добрият тон между "Дондуков" 1 и 2 вече е невъзможен.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR