Денков отговори на изказването на Радев за Украйна: Войната е започната от Русия

По-рано президентът заяви, че "Украйна настоява да води тази война"

14.07.2023 | 16:29 Редактор: Юлиан Христов
Денков отговори на изказването на Радев за Украйна: Войната е започната от Русия

Премиерът Николай Денков определи като провокация днешните коментари на президента Румен Радев за войната в Украйна. След като се завърна от Румъния, министър-председателят каза, че не Володимир Зеленски настоява да води войната, а този, който я е започнал. Премиерът заяви, че няма да влезе в тона на провокацията, но ще защитава българските национални интереси.

"Войната е започната от Русия и най-лесният, най-бързият начин е Русия да изтегли войските си от територията на Украйна и тогава войната може да спре за един ден, както видяхме похода на Евгений Пригожин. Вторият начин да осигурим нашата стабилност и нашата защита е ние да изградим нашите военни сили и да ги интегрираме в НАТО, защото това е единствената гаранция, която имаме в момента за защита на националната ни сигурност. Така че по никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на едни БТР-и, които никога не са използвани в тази държава, които стоят в складовете повече от 40 години и са били забравени в тези складове, като заплаха за нашата национална сигурност", каза Николай Денков, цитиран от БНР.

Според него от страна на президентската институция непрекъснато има провокации. 

"Няма да вляза в този тон. Винаги съм казвал, че институциите трябва да проявяват уважение една към друга. Ще отговарям по начина, по който смятам, че трябва да отговаря институцията, която представлявам", каза още Денков и допълни, че ще говори по начин, който защитава българските национални интереси.

Според президента изпращането на военна помощ на Украйна не повишава сигурността на България, а дори напротив - води до удължаване на войната. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Харвардските академици защо не са на събора в Рожен?? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Тоя, па!?
преди 9 месеца
Как точно обезоръжаването на българските въоръжени сили и тласкането ни към участие във войната отговарят на българските национални интереси? Да те пратим и теб, заедно с БТР-ите да си ходиш в родната Украйна,че друго освен нея няма в праз$ата ти академична глава! Сигнализирай за неуместен коментар