Радев: За нуждите на отбраната ни е важно да получаваме своевременна и достоверна информация

От Военния географски център представиха съвременните технологии за анализ на терена за геопространствено разузнаване

17.07.2023 | 19:40 Редактор: Елеонора Танева
Радев: За нуждите на отбраната ни е важно да получаваме своевременна и достоверна информация

В условията на динамична стратегическа среда за сигурност получаването на своевременна и достоверна информация е от особена значимост при взимането на отговорни държавнически решения. Първостепенен фактор в това отношение се явява обезпечаването с географска информация за нуждите на националната отбрана и сигурност, за което основополагащ принос има Военно-географската служба. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си във Военния географски център в Троян.

Държавният глава и върховен главнокомандващ се запозна с възможностите и дейността на центъра, ангажиран със събиране и обработка на географска информация за територията на страната за нуждите както на Българските въоръжение сили, така и на съюзнически държави. От Военния географски център представиха използването на съвременни технологии за дистанционно изследване на Земята и анализ на терена за геопространствено разузнаване. Беше представена дейността по създаване и актуализиране на геодезически и картографски материали за целите на отбраната и сигурността и за нуждите на навигацията за въздухоплаването и корабоплаването, както и историческото развитие на Службата, създадена преди 131 години. Военно-географската служба осигурява с необходимата информация 5 министерства и 25 държавни ведомства и организации. Изпълнява съвместни проекти с БАН и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Държавният глава Румен Радев посочи, че процесът на модернизация на Българските въоръжени сили трябва да обхваща и възможностите за създаване на единно информационно пространство чрез развитие на нови технологии. Румен Радев приветства сътрудничеството на Военно-географската служба с научните среди като важен елемент за изграждане съвременни отбранителни способности.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)