Акад. Денков за БТР-ите за Украйна: Никога не са ползвани, в тежест са за България

Премиерът отговори на президента Радев за това чии интереси обслужва

14.07.2023 | 13:45 Редактор: Юлиан Христов

България може да влезе в Шенген до края на годината. Това коментира министър-председателят академик Николай Денков след официалната визита с румънския си колега в Букурещ. Двете страни ще приложат и нов механизъм срещу нелегалната миграция.

Денков коментира, че страната ни подготвя да изпрати на Украйна БТР-ите с отпаднала необходимост.

България съвместно с Румъния и други държави започва да прилага нов механизъм срещу засиления миграционен натиск.

"Който се стреми да удари именно мрежите на организираната престъпност, която организира мигрантския преход. Борбата с нелегалния трафик би трябвало да помогне на България и Румъния за приемането в Шенген", коментира премиерът акад. Денков.

"Това, че сме хванали мигранти в България, не е лошо, а всъщност показва, че сме попречили на мигрантите да преминат транзит през България и да отидат в Австрия. Когато успеем да спрем мигрантите да минат през границата и ги заловим на територията на България, това всъщност са аргументи, които работят в наша посока", каза още той.

Според академик Денков е реалистично приемането на България и Румъния към Шенген да стане тази година.

Министър-председателят отговори и на президента чии интереси защитава, въпрос, който беше повдигнат след визитата на украинския президент Зеленски у нас.

"Аз защитавам интересите на България като държава, аз съм министър-председател на България", подчерта Николай Денков.

Той потвърди, че България подготвя да изпрати на Украйна БТР, произведени през 60-те години, които МВР държи на склад.

"Никога не са използвани, даже не са правени учения с тях. Те просто стоят в складовете и са тежест за България. При посещението на Зеленски попитахме дали ще са им от полза, те казаха "да", така че ги подготвяме", обясни премиерът.

От МВР заявиха за Bulgaria ON AIR, че от ведомството са готови да направят преглед на техниката с отпаднала необходимост и да изготвят списък на средствата, които бихме могли да предоставим без това да се отрази на дейността на МВР, а данните ще бъдат предоставени на Народното събрание.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
2 rate up comment rate down comment 0
Смешен си
преди 10 месеца
Министър-председател, "съгласуван" и "одобрен" от посолството граби България заради Украйна. Някои българомразци адмирират това. Срам и позор. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Марс
преди 10 месеца
В момента МВР има недостиг на техниката по труднодостъпните райони на границата в Странджа планина.Ттази техника може да се ползва там и при наводненията които редовно изненадват планинските села и тези в подножието на планините.Това на Украйна ще свърши никаква работа Ние се молим за бойни машини и пари ще даваме а готови има.Дори за тренировки да се ползват по същество ще е по ефективно После ще купуваме скъпо и прескъпо от нашите данъци.Тук отново е лобизма на големите братя . Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Браво , Господин мин
преди 10 месеца
Това е най доброто, което България е правила за последните 2 годиниАдмирации за академик Денков и правителството!България е безрезервно солидарност с изстрадалия украински народ.Ботоксовото джудже вече се е запътило към Кобзон.Това правителство ще изкара 4 годишния си мандат, защото е проевропейско! Сигнализирай за неуместен коментар