Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Промените в Конституцията - аматьорщина или повод за политически дивиденти?

Коментар на политолозите Георги Киряков и Борис Ангелов

24.07.2023 | 20:22 Редактор: Юлиан Христов

Не е ясно каква ще бъде подкрепата за предложените от ПП-ДБ промени в Конституцията. За момента има само предложение и се върви към обсъждане, в което обаче задължително трябва да се мине и през академичната общност, говорим за конституционалисти, може и културолози, защото промяната на Конституцията е исторически и културен феномен. Това каза политологът Георги Киряков в предаването "Денят ON AIR".

Според него направените предложения за промени в Конституцията приличат на политически ход, с цел да бъде показано на избирателите, че все пак се мисли за конституционна реформа.

Киряков все пак изрази мнение, че има конституционно мнозинство, в което участва и ДПС, но допълни, че с "участието на Делян Пеевски в конституционната комисия, не може да се говори за промени".

Според политолога, която и дата да бъде предложена за национален празник, ще има разделение и това вече се е видяло с предложението за 24 май.

"Това ще бъде повод за такъв тип разделение и за извличане на някакви политически изгоди, ще се ползва за насаждане на омраза между една и друга група в българското общество, независимо дали е празникът на буквите, който се чества още от 1913 година, дали ще е Трети март, дали ще е 6 септември", коментира Георги Киряков.

Той изрази мнението, че ДПС не участва "пълноценно в тази сглобка".

"Ако ДПС има инстинкт за самосъхранение в себе си, биха се спрели в един момент от схемите, които са осъществявали досега", обясни той. Според Киряков от партията на Мустафа Карадайъ са получили "повече власт, отколкото им се полага", заради дадената подкрепа за конституционно мнозинство.

"Но ако ПП-ДБ видят, че по корупционни схеми ДПС разпределят средства, ако не се оттеглят, бих ги упрекнал", допълни той.

Правителството може да управлява спокойно, докато Румен Радев и Бойко Борисов не решат, че това правителство вече е излишно, каза политологът Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR. По думите му "пред обществото се показва, че има някакво неразбирателство между Румен Радев и Бойко Борисов, но те си подават топката".

Той определи предложенията за промени в Конституцията като "пълна аматьорщина".

"На някой нещо му хрумнало, някакви фондации в чужбина нещо предложили. Правят една манджа с грозде и решават да сменят националния празник, за да се фокусираме върху националния празник. Няма да се решат проблемите в съдебната система. Ще направим главния прокурор администратор ли? Преди казвахме, че сме прокурорска република, сега ще сме съдийска република ли?", попита политологът и поясни, че според него е станало ясно, че "Демократична България" нямат идеи за съдебна реформа.

По думите му предложението 24 май да бъде национален празник е "комплексарщина", защото това "не е празник само на България, защото има много други държави, които използват кирилицата".

"Това е един празник на културата и образованието, защо да го смесваме с другата дата? Очевидно е, че някой иска да скрие тази дата (3 март, бел. ред.) от българската историческа памет", допълни Ангелов.

Според него ДПС участва активно в разпределението на постовете в регулаторите и си "връща ключови позиции" срещу два гласа подкрепа, която са дали за правителството.

По думите на политолога важните решение се взимат от друга конфигурация, която е ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" и това ясно ще проличи при ключови гласувания, каквото би било това за Изборния кодекс.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Toni Ivanov
преди 9 месеца
3 март беше избран през 1991 година за национален празник по времето на правителството на СДС начело с Филип Димитров. Сега СДС е в коалиция с Герб и те ще гласуват ли срещу своета решение през 1991 година. Сигнализирай за неуместен коментар