Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шкварек: Либералите искат като комунистите да махнат 3 март, празникът няма връзка с руско влияние

Опитват да обърнат историята наопаки, заяви политическият анализатор

26.07.2023 | 20:48 Редактор: Тодор Петров

Историкът и политически анализатор Кристиян Шкварек коментира в предаването "Денят ON AIR" предложението на част от управляващите 24 май да замени 3 март като национален празник на България.

"Много ме дразни, че една малка група хора опитва да залепи Русия върху националния ни празник 3 март и върху националния ни идеал. Опитват да обърнат историята наопаки. Написах, че този опит е ненужен и абсолютно безсмислен, тъй като по никакъв начин исторически не можем да обосновем, че 3 март се свързва с руско влияние в България. Този празник се празнува до 1944 г., включително докато България буквално води война с Русия. Празнува се неофициално още от 1879 г., една година след Освобождението, и 10 години по-късно става официален", заяви Шкварек.

Той настоя, че празникът не е руски и олицетворява идеала за Санстефанска България, който вдъхновява нашите предци да умират с хиляди на фронта. Гостът добави, че празникът е отменен през 1951 г. от комунистическия режим - "най-директно управляваният от Москва режим в българската история", отбеляза историкът пред Bulgaria ON AIR.

"По това време България опитва да преговаря за влизането ни в Балканска федерация, комунистите помакедончват насила българите в Пиринско. В този момент тези хора махат 3 март, защото според тях е символ на българския национализъм", обясни Шкварек. 

По думите му, в момента либералите в България опитват да направят това, което са направили комунистите през 1951 г. - да кажат: "Този празник не трябва да го има, българският национализъм е опасен и вреден".

Според него в случая не може да се говори за чужда намеса, а от ПП-ДБ имат спешна нужда нещо да се случи и да подарят някаква победа на техния електорат. 

"ПП-ДБ опитват да се харесат на собствения си електорат, защото усещат огромния проблем в това, което направиха в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Този тип политическо сношение ги вкарва в паника. Опитват да хвърлят на своите хора някакви бързи победи. Никой отвън не ги кара. ПП след местните избори ще са абсолютно ненужни на ГЕРБ, ДПС и ДБ. Тази сглобка се крепи до местните избори. Фрапантна е сглобката", подчерта политическият анализатор.

Запитан за предоставянето на оръжия на Украйна от страна на България, гостът на Ганиела Ангелова каза:

Като го правиш, може би е редно да не го натъртваш в лицата на хората. Да не излиза Тагарев през два дни и да казва: Ние пращаме всичко, самолетите и тях бих ги пратил, но не ни ги искат. На кого помага това нещо? Очевидно е, че трябва да свършите една работа, която електорално не се харесва на никого. Почти няма политическа партия, на която над 50% от електората да подкрепя изпращането на оръжия.

Шкварек вижда разминаване в начина, по който се говореше за контраофанзивата на Украйна и резултатите от нея - от една страна Зеленски и Киев, от друга страна - Вашингтон и партньорите.

"Големият проблем е, когато не се координирате на бойното поле и какво казвате извън него. Плодовете на това ще ги видим в следващите няколко месеца. Не виждам прозорци за голяма ескалация на войната, само Русия може значително да ескалира този конфликт. Украйна опитва да пробие в Запорожие и нищо повече. Много вероятно е след като войната приключи, Украйна и Полша да започнат много тясна операция за конфедеративна държава. На поляците мечтата им е Междуморието", каза още историкът.

Гледайте целия разговор във видеото.