"Омраза към миналото": Нажежиха се политическите страсти около смяната на националния ни празник

От БСП и "Възраждане" категорично се обявиха "против" 24 май да смени 3 март

24.07.2023 | 19:11 Редактор: Михаела Димитрова

Първи коментар на партиите за конституционните промени, предложени от "Продължаваме промяната - Демократична България". От БСП и "Възраждане" категорично се обявиха "против" промяната на датата на националния празник. Премиерът акад. Николай Денков пък контрира с въпрос - Има ли някой, за когото 24 май да не е най-светлият празник?

"Това е празник, който не ни вторачва само в миналото, както са доста от празниците, а прави по един изключително хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето", коментира акад. Николай Денков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, атакува, че темата с националния празник не е от първостепенно значение за обществото и заяви, че социалистите няма да седнат на масата за конституционни преговори, ако тя остане сред основните теми.

"С идеята да се промени националния празник от 3 март на 24 май се опорочи цялата идея за конституционна промяна. Това е абсолютен фалстарт на този процес, това е един вид родоотстъпничество през най-висшия закон в държавата, през Конституцията. Допълнителен повод за разделение на българското общество и насъскване на една група хора срещу друга", изрази мнението си лидерът на БСП - Корнелия Нинова.

Тезата, че преместването на националния празник ще доведе до ново разделение в обществото, изразиха и от "Възраждане".

"С предложението да се премахне 3 март като национален празник за пореден път от ПП-ДБ чертаят разделителна линия, те показват омраза към всичко българско и чертаят разделителни линии с цел настройване на едни българи срещу други българи", каза лидерът на "Възраждане" - Костадин Костадинов.

"Не виждам никаква причина да се отказваме, аргументите, които чувам до момента – те нямат никакво съдържание", допълни премиерът акад. Денков.

"Карате ме да коментирам един български празник срещу друг български празник, няма да го направя, няма да вляза в сценария на американците, които искат това от нас, няма да го направя, без 3 март, нямаше да я има България", заяви Костадинов.

Академик Денков коментира, че с предложението да отпаднат служебните кабинети в сегашния си вид, се попълва дупка в настоящата Конституция, а не се атакува президента Румен Радев.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Да гусин Денков, има някой за който 24 май не е светъл празник. Защото си спомням на 24 май манифестацийте с балони и лозунги и от колоните гърмяха имената на партийните лидери, които ни донесоха комунизма. Дори родителите ми са били заплашвани, че ако не ходим на манифестация на 24 май ще има последствия. И Тодор Живков махаше от мавзолея. Ненавиждам 24 май, защото ми напомня за комунизма! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
До Празнуващия
преди 9 месеца
Без този мирен договор щяхме да сме в Османската империя, а руска колония не станахме. Всички, мразещи 3-ти март, очевидно искат България да се върне в границите си от преди 1878г. Не мога да повярвам, че има русофоби, готови да върнат България във времената от преди Освобождението , само и само да демонстрират омраза към всичко руско. В потрес съм! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Празнуващ
преди 9 месеца
Трети март е дата на мирен договор от колониалната война на Русия за включване на България в руската империя. Поради тази причина този ден е харесван от всички руски слуги, като *** Костадинов и закръглената крадла Корнелия. Сигнализирай за неуместен коментар