НАТО мобилизира допълнителни сили в Черно море след заплахите от Русия

Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Москва да се оттегли от черноморската сделка за зърно

26.07.2023 | 20:01 Редактор: Тодор Петров
НАТО мобилизира допълнителни сили в Черно море след заплахите от Русия

НАТО заяви, че засилва наблюдението и разузнаването в Черноморския регион, като същевременно осъди излизането на Русия от сделката, гарантираща безопасното преминаване на кораби, превозващи украинско зърно, предаде Ройтерс.

Съобщението дойде след среща на Съвета НАТО - Украйна - орган, създаден по-рано този месец за координиране на сътрудничеството между западния военен алианс и Киев.

"Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморската сделка за зърно и нейните умишлени опити да спре украинския селскостопански износ, от който зависят стотици милиони хора по света. НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове", се казва в изявлението на НАТО.

То критикува и руското предупреждение, че части от международните води на Черно море временно не са безопасни за корабоплаване. Като част от това предупреждение Русия също така обяви, че всички кораби, пътуващи до украинските черноморски пристанища, ще бъдат разглеждани като евентуално превозващи военни товари.

"Съюзниците отбелязаха, че новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създава нови рискове за грешни изчисления и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването", се казва още в изявлението на НАТО.

НАТО също така заяви, че осъжда неотдавнашните руски атаки срещу Одеса, Николаев и други пристанищни градове, включително атака с дрон срещу украински склад за зърно в дунавския пристанищен град Рени, близо до границата с друга членка на НАТО - Румъния.

"Ние оставаме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците от всякаква агресия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава части от световното културно наследство с бруталните си удари", отбеляза заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, предаде БНР.

Съюзниците приветстваха продължаващите усилия на Турция за съживяване на зърнената сделка и усилията на други съюзници – включително България и Румъния, както и на Европейския съюз и ООН, за да се даде възможност за продължаване на износа на украинско зърно по суша и море. Дадоха ясно да се разбере, че ще продължат да предоставят на Украйна значителна военна, икономическа и хуманитарна помощ.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
"Зърнената&quot
преди 9 месеца
"Зърнената" сделка вероятно се използва повече за пренос на оръжие отколкото на зърно. Ако не беше така, нямаше никой да се занимава с нея. Всички знаят, че въпросното зърно не се превозва до бедните страни, а дори да беше така, последното нещо, което вълнува НАТО, са бедните. Иначе щеше да финансира тях, а не Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар