Москва: НАТО участва открито в силовата конфронтация на Украйна с Русия

"Смятаме това за недопустимо", подчерта Сергей Вершинин

25.07.2023 | 10:47 Редактор: Михаела Димитрова
Москва: НАТО участва открито в силовата конфронтация на Украйна с Русия

Русия смята, че НАТО е въвлечена в опасни действия в конфронтацията на Украйна с Русия, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин пред руски журналисти в кулоарите на срещата на върха на ООН за продоволствените системи в Рим.

"Знаем, че има план за свикване на Съвета Украйна – НАТО на 26 юли. Следим внимателно как ще се развиват събитията. Смятаме, че НАТО участва открито в силовата конфронтация на Украйна с Русия и вече е непосредствен участник в тези действия. Възможно е да става дума за опасно разширяване на участието на военния блок на НАТО в онези действия, които силно разпалват регионалното напрежение. Смятаме това за недопустимо", подчерта той.

В неделя говорителят на НАТО Оана Лунгеску заяви, че заседанието на Съвета Украйна – НАТО ще се проведе на 26 юли в Брюксел на ниво посланици, а основната му тема ще бъде провала на зърнената сделка и възможностите за продължаване на износа на зърно от Украйна през Черно море, припомня БГНЕС.

Съветът Украйна – НАТО беше създаден по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли. Неговата особеност се състои в това, че Украйна може при необходимост сама да свиква неговите заседания.

Снимка: Pixabay