Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Без Крим няма да има мир, "Ал Кайда" купували български калашници

Какво следва след метежа на "Вагнер" - коментар на проф. Владимир Чуков и Велизар Шаламанов

27.06.2023 | 20:10 Редактор: Искра Ангелова

От една страна вече виждаме, че групировката "Вагнер" не е в Украйна. Тя беше в центъра на новините месеци наред около Бахмут, от друга страна - създаде сериозен стрес в Русия, който също се отразява във взимането на решения. И на трето място - всичко това даде възможност на украинските сили да покажат, че в крайна сметка те са готови за тази офанзива и всякакви допълнителни заплахи за катастрофални събития не могат да ги отклонят от основната цел - освобождаването на украинските територии, както и подкрепата за Украйна, която само нараства.

Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR.

По думите на арабиста и международен анализатор проф. Владимир Чуков рано или късно всяка война завършва с преговори, докато настъпи мир.

"Спомняте си, че в Истанбул едва ли не всичко беше договорено, а когато преди 2 седмици африканците бяха в Москва, Путин извади едно споразумение, за което твърди, че шефът на украинската делегация го е подписал. Не е много ясно дали Зеленски му е дал такива правомощия. Южна Африка е активен член на БРИКС. Неслучайно САЩ обвиниха Южна Африка, че продават оръжия на Русия. Там има структура на "Вагнер", която е неофициална, но те са посредници", поясни проф. Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че в Москва в сряда и четвъртък ще бъде делегацията на говорителя на пресслужбата на Светия трон - Матео Бруни.

"Той беше в началото на този месец в Киев и Москва се колебаеше. Но сега очевидно Ватикана се явява много сериозен посредник. Мнението на Путин е малко по-различно от това, което беше преди месец - два", категоричен е арабистът.

Според Шаламанов може да очакваме "изход от задънена улица".

"Докато не бъдат освободени всички територии, включително Крим, не може да има устойчив мир, не може да започне реално възстановяване на Украйна, още повече не могат да бъдат реализирани стратегически важните цели на Украйна - членство в ЕС и НАТО. Това, което се случва в момента, е надбягване с времето, както е всеки път във война, особено към края на войната. Да, ще се стигне до преговори, много е важно, когато те започнат, каква е изходната позиция", допълни той.

И е на мнение, че фокусът е върху това Украйна да изтласка руснаците от своята територия.

"За това ще получи пълна подкрепа - помощ с въоръжение, техника, разузнавателна информация, медицинска помощ. Едва ли след като бъде изтласкана Русия, Украйна ще стигне до степен, до която бяха стигнали Швеция и Финландия, така че приемането в НАТО да бъде естествен ход", коментира още бившият министър.

Проф. Чуков ясно заяви, че не е в наш интерес войната да се проточи.

"Колкото по-бързо, толкова по-добре. Виждаме, че в България има отбранителна линия, която очевидно се изгражда. Погледнете склада на Гебрев - това, което силно ме обезпокои, е, че след тези тролове, се появиха едва ли не аргументации, че едва ли не тези, които са предизвикали тези взривове, са партизани - фронтове, саботажи - нещо, което е характерно за войната и военните действия", добави международният анализатор.

А Шаламанов припомни, че не трябва да забравяме какво се случи в Украйна през 2014 година.

"През 2006 година написах, че "Ал Кайда" съветваше бойците си в Ирак да купуват българските автомати "Калашников", а не полските и чешките, защото имат куп предимства. Това, което се случва със складовете на Гебрев, е много жалка история", сподели проф. Владимир Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.