Орбан: Путин ще бъде отново президент, Украйна ще изчерпи войниците по-рано от Москва

"Можем да говорим за военни престъпления след войната", каза унгарският министър-председател

27.06.2023 | 15:44 Редактор: Искра Ангелова
Орбан: Путин ще бъде отново президент, Украйна ще изчерпи войниците по-рано от Москва

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че не смята, че бунтът на наемническата група "Вагнер" е отслабил руския президент Владимир Путин, наричайки го "събитие без голямо значение“, цитира АФП.

Въстанието през уикенда, което приключи, когато лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин отмени настъплението на войските си към Москва, предизвика въпроси относно властта на Путин, докато войната на Москва в Украйна продължава.

Но лидерът на националистите Орбан, чиято страна е най-тясно свързана с Русия сред членовете на Европейския съюз, омаловажи предположенията, че бунтът е повлиял на Путин.

"Ако някой спекулира, че Путин може да се провали или да бъде сменен, значи не разбира руския народ и руските властови структури", каза той.

Според него това, че въстанието приключи в рамките на 24 часа, е признак на сила и прогнозира, че Путин ще бъде президент и през 2024 г. Орбан заяви, че основава оценката си на факта, че Путин е популярен и че структурите, които подкрепят управлението му, са силни, като посочи армията, тайните служби и полицията.

Кремъл също отхвърли предположенията, че авторитетът на Путин е отслабен от бунта.

Въпреки издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на руския лидер, Орбан заяви, че в момента не подкрепя съдебното му преследване.

"Можем да говорим за военни престъпления след войната", каза той пред медиите, цитиран от БГНЕС.

"Сега вниманието трябва да се съсредоточи върху прекратяването на огъня и преговорите, а участниците трябва да седнат на масата", каза той.

"Да поканиш някого на разговори, а след това да му кажеш: "Ще те арестувам, не е най-добрата идея", добави премиерът.

Въпреки някои първоначални успехи на контраофанзивата на Киев, Орбан заяви, че смята военната победа на Украйна за "невъзможна".

"Проблемът е, че украинците ще изчерпят войниците си по-рано от руснаците", каза той.

Снимка: БГНЕС