Путин се счита за недосегаем: Всеки шантаж и опит за вътрешен смут е обречен на провал

Пригожин заяви, че "вагнеровци" са изнесли майсторски клас

27.06.2023 | 14:07

Бунтът на "Вагнер" е потушен и организаторите му разбраха, че действията им са престъпни, заяви президентът на Русия Владимир Путин в предварително записано видеообръщение, излъчено късно вчера. Той увери, че ще спази обещанията си към метежниците. Опозиционни източници съобщават обаче, че се планират масови арести.

Путин каза, че наемниците от "Вагнер" могат да се присъединят към руската армия, да се върнат по домовете си, или да заминат за Беларус. Той специално благодари за посредническата роля, която изигра беларуският лидер Александър Лукашенко и увери "Вагнеровци", че няма да се отметне от договореното.

"Имате възможност да продължите да служите на Русия, като сключите договор с Министерството на отбраната или други силови ведомства, или да се върнете при вашите роднини и близки. Който иска, може да отиде в Беларус. Даденото от мен обещание, ще бъде изпълнено. Изборът зависи от вас, но съм уверен, че това ще бъде избор на воини на Русия, които са осъзнали трагичната си грешка", коментира руският президент.

Без нито веднъж да спомене името на Пригожин, Путин каза само, че организаторите на бунта са "предали руския народ". Той подчерта, че всеки шантаж и опит за вътрешен смут е обречен на провал.

А опозиционният сайт "Gulagu.net" на активиста Владимир Осечкин написа, че "Готвачът", както наричат Пригожин заради личните му отношения с Путин, е изпаднал окончателно в немилост. "Опитът на Пригожин да си върне благоволението на Путин се провали. "Готвачът" бе официално уволнен, а в нощта на 26 срещу 27 юни са планирани редица арести и следствени действия", написа сайтът Gulagu.net.

Самият Пригожин заяви, че "Вагнеровци" са изнесли "майсторски клас". Той, въпреки всичко, изрази съжаление за ударите по руска бойна авиация, при които загинаха между 15 и 20 души.

На фона на ситуацията в Русия, Украйна за първи път от началото на мащабната война си е върнала територия, загубена по време на сепаратисткия бунт от 2014 г., сочат данни на британските разузнавачи. Превзети са райони близо до Донецк. А САЩ подготвят нова военна помощ за Украйна с пакет на стойност до 500 милиона долара. 

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС