Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Военен експерт: Пригожин взе страха на Путин, който вече не контролира в пълна степен процесите в Русия

Тепърва ще става ясно кой точно стои зад опита за метеж на ЧВК "Вагнер"

27.06.2023 | 16:55 Редактор: Калина Донкова

Тепърва ще става ясно кой точно стои зад опита за метеж на ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин. Това коментира в ефира на предаването "Директно" военният експерт Ивайло Иванов.

"Имаше определени кръгове, които от началото на войната подкрепяха Пригожин и му даваха възможност да критикува Министерството на отбраната, а знаем, че в Русия да критикуваш властта, е доста опасно. В Русия има двама души, които си позволяват директно да критикуват властта - единият е Пригожин, другият е Игор Гиркин, който си позволява да критикува дори президента на страната Владимир Путин", обясни той.

По думите му натискът върху "Вагнер" постепенно се е усилвал през последните няколко седмици и в един момент Пригожин се е оказал буквално опрян до стената.

Според Иванов през последната година Пригожин се е опитвал и да рекламира, и да легитимира себе си пред руската общественост като бъдещ политик, който се грижи за интересите на Русия и на обикновените граждани.

"От една страна заповедта, която предвиждаше всички доброволни военни формирования и частните компании да сключат договор с Министерството на отбраната и да минат на тяхно подчинение, означаваше, че неговият инструмент да влияе върху вътрешнополитическия живот на страната и да рекламира себе си като един бъдещ политик, то с ликвидирането на "Вагнер", той губеше тази възможност. "Вагнер" има сериозен бизнес в Африка, който е за стотици милиарди долари, голямата част от тях отиваха за Русия, но и за Пригожин и за кръгове, които са свързани с него. Тези неща принудиха Пригожин да тръгне на отчаян ход, виждайки че губи всичко това. Единствената му алтернатива бе да атакува тези, които изземваха всички негови активи", обясни още той.

Шефът на "Вагнер" е успял да вземе страха на Министерството на отбраната, но и на президента Путин, убеден е Иванов.

"Това, което дългосрочно ще се отрази във външнополитически план и на войната в Украйна, е, че видяхме, че руският президент вече не контролира в пълна степен това, което се случва в Русия. Той не е онзи авторитет и онази сила, която може да разпорежда безпрекословно как да се действа в руската държава. В тези няколко часа видяхме руският президент изключително притеснен, защото той не знаеше дали някой друг около него - Министерството на отбраната, службите за сигурност, олигарсите, няма да се прикачат към Пригожин и това да сложи край на неговото управление", изтъкна още военният експерт пред Bulgaria ON AIR

Вижте целия разговор във видеото.