Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адв. Андрей Янкулов: Сарафов няма легитимността да извършва ревизия в прокуратурата

"Остава усещането, че сегашното временно ръководство на прокуратурата може да се окаже сравнително трайно", смята той

22.06.2023 | 20:27 Редактор: Юлиан Христов

Борислав Сарафов няма легитимността да извършва ревизия в работата на прокуратурата. Това каза адвокатът и бивш прокурор Андрей Янкулов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му Сарафов е част от предишното ръководство на прокуратурата и заявката му да се проверят делата "на трупчета" означава той да провери и сам себе си.

"Чухме от предишния главен прокурор директен упрек, че Борислав Сарафов е оказвал натиск върху определено дело. В същото време сегашният изпълняващ функциите, към когото беше насочен този упрек, ще прави ревизия на тези дела", допълни той.

Янкулов смята, че като маниер на назначаване и отстраняване на Гешев назначаването на Сарафов е същото. Според него с това решение не е оставило никакво съмнение за това, че решенията във ВСС се взимат на друго място.

"Дали наистина действат под команда, това трябва да почива на конкретни доказателства. На база на публичното им поведение, остава убеждението, че решенията, които те вземат, не са на база на обективните данни факти, а на нещо, което се случва зад кулисите“, допълни Янкулов.

Адвокатът е на мнение, че първият тест за новия механизъм за контрол на главния прокурор ще се случи с избора на 22 съдии, които са дали съгласие да се занимават с такива дела. Когато конкретното дело бъде разпределено на такъв съдия на случаен принцип, той ще трябва да бъде назначен като прокурор от прокурорската колегия. Янкулов обаче изрази съмнение дали във ВСС няма да се възприеме мнението, че трябва да се изчака решението на Конституционния съд, който трябва да се произнесе за законосъобразността на този механизъм.

"Остава усещането, че сегашното временно ръководство на прокуратурата може да се окаже сравнително трайно", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно легитимността в действията на ВСС и политическото въздействие върху кадровия орган той припомни отделни изказвания през годините, които сочат в една и съща посока - изказването на Сотир Цацаров, че неговият избор и този на председателя на ВКС се извършват в "две други сгради" и изказването на бившия градски прокурор Николай Кокинов и прословутата реплика - "ти си го избра".

Гледайте видео с целия разговор.