"Ние не бързаме" - пленумът на ВСС не реши нищо за избора на Сарафов

Според Атанска Дишева случаят не е точно уреден от закона

22.06.2023 | 18:52 Редактор: Юлиан Христов

След три часа дебати, Висшият съдебен съвет реши, че няма да вземе отношение и решение за това кой е компетентен да избере изпълняващ функциите главен прокурор.

Председателят на Върховния административен съд беше категоричен, че законът дава правомощие на прокурорската колегия да избере временно изпълняващ функциите на главен прокурор. Това изказване породи спор по време на заседанието.

Според Атанска Дишева от съдийската колегия случаят не е точно уреден от закона, а политическата ситуация в страната не дава сигурност, че Сарафов ще бъде заменен в следващите месеци.

"Тогава е посочено, че до избирането на нов административен ръководител се избира от съответната колегия, но има изключение. Ние не можем да сме сигурни, че изборът ще е за 3 или 4 месеца. Прокурорската колегия не е в правомощието си да избере главен прокурор, тоест този акт е нелегитимен, защото органът е некомпетентен", каза Атанаска Дишева.

Според нея прокурорите са избързали, за да изпреварят свикването на Пленум, а прокурорската колегия отговори.

"Ние не бързахме, а реагирахме своевременно, защото съществува един етап, в който няма прокурор, който да изпълнява тези функции", коментира Олга Керелска.

С 14 гласа "против" Пленумът отказа да даде становище за легитимността на прокурорската колегия да избере временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

По време на заседанието стана ясно, че Борислав Сарафов е разпоредил проверка на т. нар. "дела на трупчета". Не е ясно обаче дали делата "Барселонагейт" и "Осемте джуджета" ще бъдат част от проверката.

Заседанието на ВСС продължава и в този час с дебати по избора на нов главен прокурор. Все още не е ясно кога ще стартира официално процедурата.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR