Пленумът на ВСС прие да обсъди валидността на избора на Борислав Сарафов

В дневния ред бе включена и процедурата по избор на нов главен прокурор

22.06.2023 | 15:52 Редактор: Михаела Димитрова
Пленумът на ВСС прие да обсъди валидността на избора на Борислав Сарафов

Пленумът на ВСС прие да обсъди валидността на избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функцията на главен прокурор от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С 16 гласа "За" магистратите включиха в дневния ред предложението на прокурорската колегия да се обсъди и стартира процедурата за избора на нов главен прокурор, който да бъде избран на 26 октомври. Заседанието продължава вече втори час.

Магистратите приеха и предложението на правосъдния министър Атанас Славов да се обсъди кой орган е легитимен да избере наследника на Иван Гешев.

Против избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор се обявиха от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" и много магистрати.

Според Атанас Славов това решение трябва да се вземе от Пленума на ВСС, а изборът на главен прокурор трябва да се случи след правосъдната реформа, която, по негови думи, ще създаде ново устройство на съдебната власт. Магистратите не са на едно мнение дали Пленумът е способен да отмени решението за избора на Сарафов.