Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Панайотов: Час по-скоро да изберат нов ВСС, който да гласува за главен прокурор

Екзотично е предложението за премахване на фигурата на главния прокурор, коментира юристът

20.06.2023 | 20:19 Редактор: Елеонора Танева

Продължават обвиненията за опити за овладяване на прокуратурата и дебатите за съдебната реформа. ПП-ДБ се отказаха от премахването на фигурата на главния прокурор, която промяна изисква Велико народно събрание.

"Кога ще има нов главен прокурор, зависи от това дали управляващите ще изпълнят измененията и допълнения в НПК, които сами приеха. Според тях в тримесечен срок трябва да излъчат своите представители за нов Висш съдебен съвет. Не остана много време за такова изпълнение. Обикновено депутатите решават през август да не работят, остава месец и половина - не съм оптимист, че ще се справят за това време", коментира проф. Пламен Панайотов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на юриста е възможно паралелно да се водят преговори и съгласуване сред парламентарните групи, които са склонни да подкрепят промените в Конституцията и да участват в номинациите за нов ВСС. 

"И там е нужно квалифицирано мнозинство, за да се излъчи парламентарната квота за ВСС", уточни проф. Панайотов.

Според него не е правилно съсредоточаването върху фигурата на и.д. главния прокурор.

"Очевидно е, че не се приема добре политически от сега управляващите, нека направят и стъпката по същество - час по-скоро да изберат нов ВСС, който да започне процедура за избор на нов главен прокурор", призова гостът.

Във връзка с публикувания списък от ВКС с топсъдиите, които могат и са дали съгласие да разследват при нужда главния прокурор или заместниците му, проф. Панайотов уточни, че първата преценка дали има основание за такова разследване ще бъде на председателя на Наказателната колегия на ВКС. 

Юристът коментира пред Bulgaria ON AIR и обвиненията на Радев за политически опит за овладяване на прокуратурата. 

"Струва ми се, че се дава възможност по начина, по който се формира ВСС - ако по-голямата част от политическите сили са участвали в избора на свои представители, които одобряват, наред с представителите на органите на съдебната власт. ВСС сега се ръководи от представител на българското правителство и може да повлиява на дневния ред", заяви проф. Панайотов.

Събеседникът определи като екзотично предложението за премахване на фигурата на главния прокурор. 

"По-страшно от това би било, ако правосъдният министър поеме тази функция", предупреди проф. Панайотов.

Гледайте целия разговор във видеото.